Tekst objavljen: 09.05.2016 15:01        


Većina poreskih obveznika u Grčkoj pretrpeće retroaktivno poresko povećanje koje će pogoditi njihove prihode od 1. januara 2016. godine, prema zakonu koji su usvojili poslanici grčkog parlamenta. 

Grcima novi namet, porez zavisi od broja dece

Nivo neoporezovanog dohotka grčkih radnika, penzionera i poljoprivrednika, određivaće se prema broju dece koja zavise od svakog poreskog obveznika, javlja grčki list Katimerini.

Prema novom zakonu, dosadašnji neoporezivi godišnji prihod od 9.550 evra važiće samo za poreskog obveznika sa najmanje troje dece koja od njega zavise, dok će u svim drugim slučajevima prag neporezovanog dohotka pasti na 8.636 evra, što znači da će svi prihodi iznad te cifre biti oporezovani.

Za poreske obveznike od kojih zavisi samo jedno dete, neoporezivi iznos dohotka biće 8.863 evra, a oni sa dvoje dece neće plaćati nikakav porez na dohodak u visini do 9.100 evra godišnje.

Honorarci i samozaposleni neće biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak.

Ipak, nova stopa poreza na dohodak i "solidarnog" poreza smanjiće opterećenje na poreske obveznike sa godišnjim prihodima u rasponu od 28.000 do 43.000 evra, jer je upravo ta grupa pretrpela najveće povećanje poreza u proteklih pet godina.

Sa druge strane, poreski obveznici sa primanjima od preko 43.000 evra godišnje suočiće se sa velikim povećanjem poreza.

Novi poreski zakon predviđa i veći porez za one koji ostvaruju prihod od iznajmljivanja nekretnina, od divididendi, kao i povećanje poreske stope za mala i srednja preduzeća sa 26 na 29 odsto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka poreski obveznici zakon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana