Zvanični kurs Evra za dan 25.10.21. :: 117.5803 rsd
Tekst objavljen: 29.06.2015 12:55        


Ukoliko Grci na raspisanom referendumu odbace sporazum sa međunarodnim kreditorima, biće veoma teško da Grčka ostane u evrozoni, izjavio je danas premijer Britanije Dejvid Kameron. "Ako zaokruže ''ne'', ne vidim kako mogu da ostanu u evrozoni, ali ta odluka je na grčkom narodu", rekao je Kameron za BBS-i radio, a prenosi Rojters.

Grčka ide iz evrozone ako zaokruže ne

Premijer Britanije je poručio da, radi stabilnosti u EU, želi da Atina i Brisel postignu sporazum, jer bi eskalacija krize pokazala da EU treba da bude fleksibilnija.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine je danas saopštilo da veruje da je evrozona dovoljno mudra i sposobna da reši grčku dužničku krizu, nakon što se Atina približila korak bliže bankrotu i izlasku iz evropske monetarne unije.

"Kina želi Grčku u evrozoni", rekla je novinarima u Pekingu portparol ministarstva Hua Čunjing.
U Grčkoj su od danas zatvorene banke i berza, uz dnevni limit podizanja novca sa bankomata od 60 evra.
Uprkos kontrolama kapitala, penzioneri od jutros formiraju redove ispred banaka u nadi da će uspeti da podignu penzije, čija je isplata bila predviđena za danas, piše agencija AP.

Većina penzionera u Grčkoj nema bankovne kartice i penzije podižu direktno u poslovnicama banaka.
Zamenik ministra državne uprave Terens Kvik izjavio je da će za penzionere biti doneti posebni propisi koji će im omogućiti pristup penzijama, budući da mnogi od njih nemaju kartice pomoću kojih bi mogli podići sredstva sa bankomata.

Banke su zatvorene nakon što su Grci iz njih tokom vikenda podigli velike sume novca, posle odluke parlamenta na predlog premijera Grčke Aleksisa Ciprasa da za 5. jul raspiše referendum na kom građani treba da se izjasne da li su za ili protiv prihvatanja najnovijeg predloga međunarodnih kreditora.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
evrozona međunarodni kreditori grčka kriza Grčka grci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana