Tekst objavljen: 21.07.2015 12:32        


Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis je u intervjuu za američku televizijsku mrežu CNN priznao da je Grčka načinila greške u pregovorima o paketu pomoći, ali je kreditorima ponovo pripisao krivicu za grčke probleme.

Grčka je napravila greške u pregovorima

"Napravili smo greške, nema sumnje u pogledu toga, i ostajem pri tome da sam odgovoran za jedan broj tih grešaka", izjavio je Varufakis za CNN, u prvom međunarodnom televizijskom intervjuu otkako je početkom ovog meseca podneo ostavku.

"Istina je da veoma moćna ''trojka'' kreditora nije bila zainteresovana za postizanje razumnog, časnog, uzajamno korisnog sporazuma", rekao je on, aludirajući na Međunarodni monetarni fond, Evropsku centralnu banku i Evropsku komisiju.

"Smatram da će dublja inspekcija otkriti istinu koju govorim, a to je da su kreditori pre bili zainteresovani za ponižavanje i svrgavanje ove vlade, nego za postizanje sporazuma koji bi im, na primer, osigurao povraćaj većeg dela sredstava. Veoma je teško za mene, ma koliko god ja to želeo, da preuzmem odgovornost za politiku zbog koje sam podneo ostavku", izjavio je Varufakis.

Čak i ekonomisti koji dele saosećanje prema grčkim problemima, poput Nobelovca za ekonomiju Pola Krugmana, nedavno su izrazili nezadovoljstvo zbog načina na koji vlada u Atini rešava krizu.

"Neverovatno, ali oni su mislili da jednostavno mogu da zatraže bolje uslove, a istovremeno nisu imali nikakav rezervni plan. To je neverovatno", rekao je Krugman u intervjuu za američku mrežu CNN.
Krugman je više puta izjavio da je petogodišnja kriza u Grčkoj pokazala da nemilosrdne mere štednje, koje su nametnute Grčkoj i drugim članicama evrozone koje su dobile pakete pomoći, ne spasavaju privredu u recesiji, već je dovode u još gore stanje.

"Zato izgleda da sam precenio kompetentnost grčke vlade", rekao je čuveni američki ekonomista i kolumnista "New York Times" i pozvao Grke da ustanu i odupru se još oštrijim merama štednje.
Varufakis je izjavio da se u potpunosti slaže sa Krugmanom, "ma koliko god to šokantno zvučalo".

"Nije istina da nismo imali rezervni plan. Imali smo ga. Mi u ministarstvu finansija smo ga kreirali, na zahtev premijera, koji nam je naložio da to učinimo, čak i pre našeg dolaska u ministarstvo finansija. Naravno da su rezervni planovi uvek po definiciji puni nesavršenosti, jer moraju biti čuvani unutar veoma malog kruga ljudi", kazao je bivši grčki ministar.

Kako je dodao, u tom planu se nije govorilo o izlasku Grčke iz evrozone, već o osnivanju "evro-denominovane valute", odnosno štampanju sopstvene, privremene valute, koja bi bila vezana za vrednost evra.

"Istina je da rezervni plan nije dobio ''zeleno svetlo'', što je bio jedan od ključnih razloga zašto sam podneo ostavku", otkrio je Varufakis.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
mere štednje Grčka grčka ekonomija grčka kriza aranžman sa mmf evropski kreditori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana