Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 21.06.2016 14:59        


Grčka je na dobrom putu da izađe iz krize, ali je potrebno da preuzme nadležnosti nad programom reformi koji je dogovorila sa zvaničnim kreditorima, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. "Grčka je na dobrom putu i rezultati su ohrabrujući", rekao je Junker grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu u Atini, a prenosi agencija Rojters.

Grčka na dobrom putu da izađe iz krize

"Potrebno je da grčka vlada, parlament i grčki narod, imaju punu nadležnost nad programima koji se sprovode", istakao je Junker.

Iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM) je ranije danas isplaćena tranša pomoći Grčkoj od 7,5 milijardi evra.

"ESM je isplatio 7,5 milijardi evra Grčkoj", objavio je šef ESM-am Klaus Regling posle sastanka sa grčkim ministrom finansija Euklidom Cakalotosom u Atini.

ESM će, prema rečima Reglinga, nastaviti da odobrava kredite Atini pod povoljnim uslovima, a kamatne stope na zajmove Grčkoj su, kako je dodao, niže od jedan odsto uz prosečan rok otplate kredita od 32 godine.

"Želimo da sve vreme pomažemo grčkoj ekonomiji, ali s obzirom na to da su prognoze vrlo neizvesne, ne znamo tačno kakve će njene potrebe biti kroz nekoliko godina", kazao je Regling.
Kako je dodao, ciljani primarni suficit od 3,5 odsto, na čije se dostizanje Grčka obavezala do 2018. godine, mora biti poštovano.

Međunarodni monetarni fond je, međutim, mišljenja da je ovaj cilj preambiciozan i zalaže se za njegovo snižavanje na 2,0 odsto, navodi britanska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka grčka kriza grčka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana