Tekst objavljen: 06.08.2016 16:00        


Najtraženija destinacija za letovanje građana Srbije je očekivano - Grčka, a ove godine znatno više njih je pohrlilo da rezerviše aranžmane budući da je letnja sezona podbacila u Turskoj zbog svih dešavanja u toj zemlji. 

Grčka pokupila turiste Turskoj-prodati svi aranžmani

U turističkim agencijama kažu da su skoro svi aranžmani prodati, uprkos tome što su cene nešto više nego lane, a nude i "last minute" kako bi oni koji žele, letovali ali za manje novca.

Milan Lainović iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) kaže da je između ostalog, i zbog loše sezone u Turskoj primetno da turisti u još većem broju nego ranijih godina pakuju kofere za Grčku, ali i Italiju i Španiju.

"Ne znamo sada baš tačan broj, ali to je za oko 20 odsto više turista u Grčkoj ove godine, nego pre, a ona je već godinama top destinacija", kazao je Lainović Tanjugu.

U "Oktopod travelu" kažu da nemaju ponudu za letovanje u Turskoj u svojoj organizaciji, već samo kroz subagenturu.
Kako kaže, ove godine i nije bilo značajnog interesovanja za boravak u Turskoj imajući u vidu sve okolnosti u toj zemlji.

Marketing menadžer u toj agenciji Danijela Antovski kaže da je primetno već sada da je prodaja aranžmana za Grčku i do četiri puta veća nego prethodnih godina, ali da razlog nije samo problematična situacija u Turskoj i odustajanje od letovanja u toj zemlji.

"Pitanje je da li je toliko intersovanje samo zbog Turske, ne možemo to da procenimo, ili je zbog naše drugačije ponude", rekla je ona ističući da su aranžmani za boravak u Grčkoj i to prevashodno u apartmanskom smeštaju u toj agenciji skoro prodati.

Ovo je jako dobra letnja sezona, ali možda i zbog drugačije, odnosno šire ponude koju sada imamo, kaže sagovornica Tanjuga.

Od ove godine, kako kaže, preko Oktopoda građani mogu da uplaćuju aranžmane za Krit, Rodos, Kokino Nero, mesto Kucupia, Lefkadu, sto ranije ta agencija nije imala u ponudi.

U agenciji "Fly Fly travel" kažu da su i ove sezone imali ponude za Antalijsku regiju, ali da je bilo za očekivati da će biti manje tražnje za tim aranžmanima.

"Bilo je putnika koji su letovali ove godine u Antalijskoj regiji, ali smo se dogovorili oko toga i pružili mogućnost da se redovno čujemo sa njima, da proverimo kakvo je stanje, da li su smešteni na sigurnom...Oni su nas sa putovanja čak i kontaktirali da nam kažu da je sve bezbedno prošlo, da nisu imali problema", rekla je brend menadžer u agenciji "Fly Fly travel" Jelena Janković.

Ona kaže da su građanima ipak savetovali da postupe u skladu sa preporukama državnog vrha, promene destinaciju i opredele se za boravak negde druge.

Najviše interesovanja bilo je za grčka ostrva i Španiju, a potom i Italiju.
"Najviše su tražili da letuju na Skijatosu, Rodosu, Zakintosu, Halikidikiju, a takođe su mogli da iskoriste i različite popuste, naročito porodične", rekla je ona.

Takođe, dosta interesovanja bilo je i za Majorku, Kosta Bravu, ali i ponudu Barselona leto.
Osim "last minuta", primetno je da se veliki broj turista opredelio za letovanje još tokom Sajma turizma (first minute), ističe sagovornica Tanjuga.

Sada su aktuelni "last minuti" u vreme kojih se može proći 15 do 25 odsto jeftinije u odnosu na cene u jeku sezone, ističe Janković.

Veliko intersovanje za Grčku neminovno dovodi i do toga da i cena bude malo veća.
Ona kaže da su cene ove godine one veće za najviše 10 odsto, ali da to nije sprečilo turiste da tamo provedu svoj odmor.

"Skoro sve je rasprodato, veliki broj mesta je popunjen, ali uvek imamo i ponudu za ljude koji čekaju poslednji momenat. U septembru ocekujemo još više turista zato što su tada cene naših aranžmana niže od regularne cene", rekla je Janković.

Milica Radović iz agencije "Libertas travel" u Aranđelovcu kaže da je interesovanje za Tursku ove godine minimalno, a da je primetno da su aranžmani za Grčku ove godine nešto skuplji nego prošle godine.

"Klijenti koji su navikli da idu u Tursku i na njihovu uslugu, sada biraju skuplja Grčka ostrva koja mogu bar deo toga da im pruže", rekla je Radović.

Kako je navela, građani se mahom oslanjaju na "last minute" i nije im problem da čekaju povoljnu ponudu sa sve spakovanim koferima.

Toj agenciji, kako kaže, najviše su se javljali turisti sa željom da letuju na Halkidikiju, a ostrvo Evia je ove godine bilo hit za one sa nešto "plićim džepom".

Aktuelni su i porodični paketi koji su dosta povoljniji jer roditeljima sa mlađom decom omogućuju dodatni popust, rekla je sagovornica Tanjuga.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grčka ostrva letovanje u turskoj turizam turistički aranžmani turističke agencije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana