Tekst objavljen: 08.12.2015 14:23        


Grčko ministarstvo finansija saopštilo je danas da je ukinulo ograničenja vezano za kontrolu kapitala na finansijskim tržištima, koja su u junu uvedena na Atinskoj berzi, ali je zadržalo zabranu prodaje pozajmljenih akcija (short-selling) vodećih domaćih banaka. 

Grčka ukinula kontrolu kapitala na Atinskoj berzi

"Ograničenja primenjivana na transakcije na grčkim tržištima kapitala su ukinuta", navodi se u dekretu objavljenom u službenom glasniku grčke vlade, a prenosi agencija Frans pres.

Ipak, grčka Komisija za tržište kapitala je saopštila da će do 21. decembra zadržati ograničenja na prodaju pozajamljenih akcija pet vodećih domaćih banaka.

"Odluka je doneta uzimajući u obzir činjenicu da se proces dokapitalizacije grčkih kreditnih institucija trenutno odvija", navodi se u saopštenju Komisije.

Kratkoročna prodaja akcija (short selling) je vrsta špekulativnog trgovanja akcijama i državnim obveznicama kad investitor pozajmljuje akcije od brokera, prodaje ih a zatim kasnije otkupljuje, poželjno, po nižoj ceni kako bi zaradio na razlici. Ova špekulativna trgovina za posledicu ima tržišna kolebanja.

Kontrola na kretanje kapitala je uvedena u junu kada je bojazan od izbacivanja Grčke iz evrozone izazvala odliv bankarskih depozita. Zvanična Atina je kasnije dogovorila novi, 86 milijardi evra vredan paket pomoći sa međunarodnim kreditorima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka atinska berza bankarski sektor međunarodni kreditori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana