Tekst objavljen: 06.05.2024 18:00        


Dodatni dan ne sme da traje duže od osam sati i ne dopušta se prekovremeni rad

Grčka uvodi radnu nedelju od šest dana


Od 1. jula se u Grčkoj uvodi šestodnevna radna nedelja, tačnije aktivira se osporena odredba zakona koji je donet prošlog leta.

Ovo ukratko predviđa da dodatni dan ne sme da traje duže od osam sati i ne dopušta se prekovremeni rad.

Ova reforma zakona o radu navela je kritičare da podsete na evropsku Direktivu o radnom vremenu, prema kojoj zaposleni u sedmodnevnom periodu ne bi trebalo da rade duže od 48 sati, uključujući u to i prekovremene sate.

U kojim industrijama će se primenjivati šestodnevni rad?

Tako se od 1. jula očekuje primena novog šestodnevnog režima rada na industriju i grane privatnog sektora neprekidnog rada, koje primenjuju petodnevni nedeljni sistem rada.

Poslodavci koji potpadaju pod odredbe osporenog zakona dužni su da podatke o rokovima radnog vremena svojih zaposlenih koji će biti primljeni u radni odnos upišu šestog dana u deklaraciju o organizaciji radnog vremena pre stupanja zaposlenih na dužnost.

Takođe, prema odredbama predmetne odredbe, ne može se prekoračiti 8 sati dnevno, dok su prekovremeni sati zabranjeni.

Što se tiče beneficija, zaposleni će za šestog dan zaposlenja dobiti povećanje dnevnice za 40 odsto. Ako šesti dan pada na praznik, onda je doplata 115 odsto.


Ko je oslobođen šestodnevnog rada?

Napominje se da su iz odredbe isključeni radnici u sektoru ugostiteljstva i turizma, a istovremeno se ističe da u slučajevima kada preduzeća ili gazdinstva imaju petodnevne noćne smene (00:00-06:00), njihov radni odnos šestog dana u toku noćne smene apsolutno nije dozvoljeno.

Izmenjeni zakon o radu ne samo da je predvideo šestodnevnu radnu nedelju, već je omogućio radni dan koji traje maksimalno 13 sati, kako bi se legalizovalo kombinovanje stalnog i dodatnog posla, koji mnogi praktikuju.

Šta je sa postojećim okvirom za šestodnevni i petodnevni rad?

Prema postojećem zakonodavstvu, šestodnevni radni odnos odnosi se uglavnom na sektorske ugovore radnika u hrani i turizmu.

Novi zakon je donet čitavu deceniju kasnije pošto su međunarodni kreditori tražili od te zemlje da uvede šestodnevnu radnu nedelju, kako bi izašla iz ekonomske krize. Grci su na referendumu 2015. godine ubedljivo rekli „ne“ paketu mera koje su kreditori predložili.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
šestodnevna radna nedelja Grčka duža radna nedelja prava radnika

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana