Tekst objavljen: 14.07.2015 14:52        


Grčka vlada je otplatila dug po "samurajskim" obveznicma privatnim kreditorima u visini od 11,67 milijardi jena (95 miliona dolara).

Grčka vratila dug u samurajskim obveznicama

Kako navodi Blumberg, to će zemlji omogućiti da izbegne bankrot po klasifikaciji vodećih agencija za kreditni rejting.

"Samurajske" obveznice na sumu od 20 milijardi jena (162 miliona dolara) Atina je emitovala 1995. godina, a rok vraćanja dospeva 14. jula. Njihova cena je 10. jula pala na 44,73 jena za 100 jena nominalne vrednosti, u poređenju sa 80,35 jena kolika je bila 1. jula.

Pri tome, Grčka je u ponedeljak propustila da vrati već drugu tranšu duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), čime je dug porastao na dve milijarde evra. Agencije za kreditni rejting ne smatraju bankrotom neplaćanje obaveza prema međunarodnim organizacijama i nadnacionalnim organima.

Pored toga, analitičari Daiva sekjuritis (Daiwa Securities) da je MMF pristao da sačeka sa plačanjem, dok privatni investitori neće da čekaju.

"Jedan bankrot povukao bi i druge bankrote. Svi će zahtevati vraćanje dugova u najkraćem mogućem roku", objasnio je analitičar Daive Hiroaki Fudžioka.

U avgustu 2016. godine Grčka treba da vrati dug po samurajskim obveznicama u visini 24,5 milijardi jena.
Ranije su neki emitenti morali da objave bankrot po samurajskim obveznicama. U 2008. godini to je uradila investiciona banka Liman braders, a 2002. - Argentina, podseća Blumberg.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF bankrot obveznice dug Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana