Tekst objavljen: 09.05.2016 12:00        


Grčki paket reformi je veliki korak napred, ali ministri finansija evrozone verovatno neće odmah odblokirati isplatu sredstava iz više milijardi evra vrednog paketa pomoći, izjavio je danas zamenik šefa Evropske komisije Jirki Katainen. 

Grčki paket reformi je veliki korak napred, ali...

"Sinoćna odluka predstavlja veliki korak napred. Nemam najnovije informacije vezano za to da li nešto još uvek nedostaje, ali gledano sa startne pozicije, Grčka je uradila ono što je bilo očekivano", rekao je Katainen, a prenosi agencija Rojters.

Prem njegovim rečima, ministri finansija evrogrupe bi u jednom trenutku mogli da odluče da Grčkoj produže rok otplate zajma i da možda takođe snize kamatne stope.

Katainen je za finsku televizijsku stanicu YLE rekao da će se dalji pregovori o labavljenju tereta grčkog duga verovatno održati pre "oslobađanja" pet milijardi evra iz paketa pomoći.

Poslanici grčkog parlamenta su, uprkos masovnom protivljenju građana, usvojili sinoć kontraverzne vladine reforme penzionog i poreskog sistema, što je bio zahtev EU i MMF uoči današnjeg sastanka kreditora evrozone u Briselu.

Zakon o reformama usvojen je "tankom" parlamentarnom većinom koalicije predvođene Sirizom, a Atina se nada da će najnovije reforme ubediti kreditore da odblokiraju isplatu dalje pomoći Grčkoj.
Istovremeno, na ulicama Atine su besneli protesti i sukobi demonstranata i policije.

Policija je saopštila da je najmanje devet osoba privedeno - šest u kvartu Egzarhija, a troje oko Trga Sintagma, prenela je agencija ANA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka dogovor Grčke i MMF međunarodni paket pomoći reforme grčke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana