Tekst objavljen: 15.07.2015 11:00        


Poslanici grčkog parlamenta danas bi trebalo da se izjasne o predlogu zakona o strogim merama štednje koje međunarodni kreditori zahtevaju od Atine u zamenu za dodelu trećeg paketa pomoć.

Grčki parlament danas o merama štednje

Vlada Grčke je parlamentu juče dostavila taj predlog zakona, izjavio je jedan neimenovani izvor iz grčkog parlamenta, preneo je Frans pres.

Za usvajanje tih mera bi, prema računici grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, trebalo da glasaju proevropske opozicione stranke, dok su se pojedini članovi njegove stranke Siriza pobunili protiv, kako navodi francuska agencija, drakonskih mera štednje.

Među merama obuhvaćenim ovim predlogom zakona su podizanje poreza na dodatu vrednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, uključujući odlučnu borbu za smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada...

Grčka je u ponedeljak ujutro, nakon maratonskih pregovora s kreditorima, uspela da obezbedi preko potreban dogovor o trećem paketu međunarodne finansijske pomoći i da izbegne izlazak iz evrozone. Novi paket vredan je oko 86 milijardi evra i uslovljen je strogim zahtevima, uključujući mere štednje, a koje grčki parlament mora da usvoji danas.

U okviru dogovorenih mera, Atina takođe treba da osnuje nov nezavisni fond vredan do 50 milijardi evra u koji će prikupljati sredstva od privatizacije, i koja su namenjena otplati novog zajma i refinansiranju banaka. Fondom bi upravljale grčke vlasti pod nadzorom relevantnih evropskih institucija.

Predviđeno je da grčke banke budu dokapitalizovane sa 25 milijardi evra iz Evropskog stabilizacionog mehanizma (ESM), što, iako je impresivna cifra, jedva da je minimum koji je bankama potreban, piše Volstrit džornal.

Odobrena sredstva, Atina bi trebalo da vraća iz fonda za privatizaciju, mada je prilično nejasno kako će Grčka identifikovati, a još nejasnije kako će po kratkom postupku prodati državnu imovinu vrednu 50 milijardi evra koju treba privatizovati, piše američki list.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka Atina štednja međunarodni kreditori

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana