Tekst objavljen: 06.05.2016 14:45        


Grčki zakonodavci bi, kako se očekuje, u nedelju trebalo da glasaju o nacrtu nepopularnih poreskih i penzionih reformi, koje bi, kako se nada zvanična Atina, trebalo da ubede kreditore da odobre isplatu dalje pomoći Grčkoj.

Grčki parlament u nedelju o nepopularnim reformama

Komitet grčkog parlamenta bi danas trebalo da razmotri zakon, čiji je cilj povećanje poreskih prihoda i smanjenje izdataka za penzije sa aktuelnog nivoa od 17 odsto BDP-a godišnje, prenosi agencija Rojters.

Predloženim zakonom, porez na korporativne dividende bi skočio na 15 sa 10 odsto, došlo bi do povećanja poreza na dobit za one koji dobro zarađuju, kao i do ozbiljnog skoka takozvanog "solidarnog poreza" koji direktno ide u državnu kasu.

Zakonom je predviđeno i uvođenje nacionalne penzije od 384 evra mesečno posle 20 godina radnog staža, ukidanje benefita za siromašne penzionere (EKAS) i ponovno obračunavanje penzija, dodaje britanska agencija.

Grčki parlament bi o novom setu reformi trebalo da glasa pre ponedeljka, kada se sastaju ministri finansija evrozone, a sve u cilju deblokiranja revizije sopstvenog programa pomoći, koja je obustavljena zbog neslaganja između međunarodnih kreditora u pogledu fiskalnog napretka zvanične Atine.

Grčkoj su potrebna sredstva iz paketa pomoći kako bi otplatila kredite Međunarodnom monetarnom fondu i kako bi vratila dug po osnovu obveznica Evropske centralne banke, koje joj u julu dospevaju na naplatu, navodi britanska agencija.

Zvanična Atina se nada će "zeleno svetlo" parlamenta ubediti ostale članice EU da je Grčka ostvarila dovoljan napredak i da nema potrebe za daljim "stezanjem kaiša". Sindikati radnika su za sutra i prekosutra sazvali 48-časovni štrajk, a očekuje se da će se demonstranti na dan izjašnjavanja o ovom zakonu okupiti ispred zgrade parlamenta.

Grčka i njeni kreditori su se saglasili oko paketa reformi, koji je vredan tri odsto BDP-a, ali se i dalje ne slažu oko vanrednih mera, koje bi trebalo da budu primenjene u slučaju da zvanična Atina ne dostigne zacrtane ciljeve.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Grčka EU MMF

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana