Tekst objavljen: 09.02.2022 13:40        


Proizvođači automobila smišljaju nove načine ostvarivanja sve većih prihoda, a po uzoru na određene servise za koje plaćamo mesečnu pretplatu, neke opcije u našim automobilima će možda biti dostupne samo onima koji su spremni da je redovno plaćaju

Grejanje u autu će se plaćati svaki mesec?


Ova ideja se već spominje godinama, a neke kompanije su već počele da eksperimentišu sa takvim pretplatama. Mercedes je među prvima ponudio neke dodatne usluge na koje se možete pretplatiti.

Ipak, tek treba da se vidi kako će tržište da reaguje na duže staze jer pojedini analitičari smatraju kako će deo korisnika biti nezadovoljan jer će osećati da istu stvar plaćaju dva puta – prvi put kada kupuju automobil, a zatim i za korišćenje iste funkcije. Međutim, kako piše dnevnik.hr, na ovaj način se otvara mogućnost vlasnicima automobia da plaćaju samo one opcije koje zaista i koriste. Korišćenje dodatnih funkcija putem pretplate moglo bi da utiče i na početnu cenu automobila. Primera radi, početna cena bi mogla da bude manja, a kada vlasnik nakon nekoliko godina otplati kredit ili lizing, može da aktivira neke funkcije koje do tada nije koristio.

Ideja je da u zavisnosti od usluge mesečna pretplata bude između 10 i 25 dolara, a na ovaj način proizvođači automobila će imati novi izvor prihoda, jer će na svojim automobilima dodatno zarađivati svaki mesec.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Japanske kompanije kao što su Lexus, Subaru i Toyota već su počele da naplaćuju mogućnost otključavanja automobila i startovanje motora putem aplikacije, dok u određenim BMW modelima vozači mogu doplatiti za mogućnost automatske aktivacije dugih svetala. Bavarska kompanija je takođe razmišljala o naplati korišćenja opcije grejanja sedišta, ali za sada nisu implementirali ovu pretplatu. Na ovaj način vlasnici automobila bi grejanje sedišta mogli da plaćaju samo nekoliko meseci tokom zime, kada je ova funkcija jedino i potrebna.

Ford i General Motors već imaju mesečnu pretplatu za korišćenje asistenta u vožnji na auto-putevima, a prema Business Insideru, Stellantis, Ford i GM očekuju da će do kraja ove decenije od mesečne pretplate za funkcije u automobilima zarađivati oko 20 milijardi dolara godišnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
grejanje u automobilu mesečno plaćanje automobil automobilska industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana