Tekst objavljen: 19.03.2019 15:09        


Popis nepokretnosti, u cilju proširenja obuhvata poreza na imovinu, završen je u 44 opštine u Srbiji. Ovo je Tanjugu potvrdio direktor švajcarskog programa "Reforma poreza na imovinu" Aleksander Grunauer. On je najavio nagradu iz fonda od milion franaka za pet najuspešnijih opština koje su uspele najviše da prošire obuhvat poreza na imovinu.

Grunauer: Završen popis nepokretnosti u 44 opštine

Ukupno 325 popisivača je, dodaje on, u proteklih šest meseci, proveravalo da li se realno stanje na terenu razlikuje od onog koje gradjani plaćaju u poreskoj prijavi.

Ceo popis nekretnina sprovodio se kroz ovaj program koji je finansirala Vlada Švajcarske, a realizuje se kroz saradnju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Ministarstva finansije i Stalne konferencije gradova i opština.

Grunauer je rekao da u svakoj opštini sa kojom su radili ima nekretnina koje su bile van poreske evidencije.

"Na primer, u Vranju je radilo 16 popisivača koji su obišli isto toliko mesnih zajednica. Rezultat je da je podneto 5.840 poreskih prijava, a ukupna novoupisana površina je 426.850 metara kvadratnih. U Boru je na terenu bilo 10 popisivača koji su zabeležili 3.500 novih poreskih prijava. Nove oporezive kvadratura ima oko 50.000 metara kvadratnih, i više od 60.000 ari u zemljištu. Naplata je povećana za pet miliona dinara", rekao je on.

On je još i najavio da će ukupne podatke za sve 44 opštine imati za oko mesec dana.

Prosečno povećanje površine za oporezivanje u Ćupriji je oko 23 odsto, navodi on, dok je naplata poreza na imovinu u 2018. godini, u odnosu na 2017. povecana za 25 odsto. U ovoj opštini radilo je šest popisivača.

U Srbobranu, kako je rekao, četiri popisivača obišla su više od 4.000 domaćinstava što je donelo oko 20.000 metara kvadratnih nove površine na koju će biti naplaćivan porez.

Grunauer je za Tanjug najavio i da će ove godine biti izabrano pet najuspešnijih opština, koje su uspele najviše da prošire obuhvat poreza na imovinu.

"Te opštine ćemo nagraditi iz fonda od milion franaka. Novac će dobiti bespovratno uz uslov da ga potroše na infrastrukturne projekte", objasnio je Grunauer.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

On je još dodao da je cilj ovog programa da se ažuriraju baze podataka o nekretninama, i da se sve ono što nije, uvede u poresku evidenciju i na to plati porez na imovinu. Porez na imovinu je sopstveni prihod lokalne samouprave, i sve što se plati na ime tog poreza, sve ostaje opštini.

Švajcarski program "Reforma poreza na imovinu" vredan je šest miliona franaka i u potpunosti ga finansira Švajcarska kancelarija za razvoj.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
popis nekretnine opštine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana