Tekst objavljen: 08.11.2020 9:00        


Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je danas da će gubici domaćeg turizma u ovoj godini, zbog pandemije korona virusa, iznositi približno milijardu evra

"Gubici srpskog turizma oko milijardu evra"

Matić je, kako je objavljeno na sajtu Vlade Srbije, podsetila da je država zbog toga još na početku godine donela nekoliko ključnih mera, pre svega Uredbu o zamenskim putovanjima, jer su turističke agencije bile u problemu zbog već ugovorenih aranžmana vrednih oko 85 miliona evra.

Prema njenim rečima, u trenutku kada se shvatilo da će turistička sezona propasti, država je pomogla da agencije ne bankrotiraju.

Ona je istakla da je veliku podršku države dobio sektor hotelijerstva i da je 312 hotela u 68 mesta u Srbiji dobilo pomoć od 10,5 miliona evra, uz pojašnjenje da je reč o subvencijama od 350 evra po ležaju i 150 evra po smeštajnim jedinicima.

Matić je ukazala i da se menjaju prioriteti u domaćem tuzimu u pogoršanim epidemiološkim uslovima i da sve više dobijaju na značaju destinacije u kojima porodice mogu da se izoluju i u kojima ima sadržaja za planinarenje, pešačenje, biciklizam.

Dodala je da se zbog toga ove godine ispostavilo da su u seoskom turizmu ograničeni smeštajni kapaciteti, pa će se na razvoju te oblasti turizma u buduće više raditi.

Matić je, govoreći o sektoru trgovine, istakla da u Srbiji nije bilo nestašica proizvoda i da su prodavnice od početka pandemije dobro snabdevene, za razliku od nekih drugih zemalja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Navela je da je bilo dovoljno domaćih i uvoznih proizvoda, te da je kratak zastoj sa snabdevanjem brašnom i kvascem, brzo rešen.

Ministarka je naglasila da će prioriteti za resorno ministarstvo u narednom periodu biti da se turizam izvede iz krize, kao i da se nastavi projekat izgradnje lokalnih računarskih mreža u osnovnim školama.

Ona je rekla da je završena mreža u 900 škola, a sledeće godine planiran je završetak u još 500 škola, čime će sve škole biti pokrivene računarskom mrežom.

Istakla je i da je započet veliki projekat postavljanja širokopojasne telekomunikacione infrastrukture u ruralnim krajevima.

Matić je naglasila da to znači da će ekonomski najnerazvijeniji krajevi dobiti telekomunikacionu infrastrukturu koja, pored putne i železničke infrastrukture, predstavlja osnov za ostanak gradjana u tim krajevima, dalji ekonomski razvoj i privlačenje stranih investicija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
gubici u turizmu turizam domaći turizam gubici tatjana matić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana