Tekst objavljen: 19.06.2015 10:04        


Upravni odbor Evropske centralne banke (ECB) održaće danas vanredni sastanak da bi razmotrio zahtev Banke Grčke za povećanje likvidnosti dostupne grčkim bankama, rekli su za Frans pres izvori upoznati sa situacijom.

Hitni sastanak ECB na temu finansiranja Grčke

Odbor će u 10:00 po griničkom vremenu održati telekonferenciju na kojoj će razgovarati o eventualnom povećanju Hitnog fonda za očuvanje likvidnosti (ELA), nakon ubrzanog odliva depozita iz grčkih banaka u poslednjih nekoliko dana, navode izvori.

Zahtev grčke centralne banke dolazi svega dva dana nakon što je ECB podigla maksimalni prag fonda ELA za 1,1 milijardu evra, čime je grčkim bankama sada na raspolaganju 84,1 milijarda evra.

Predsedavajući EU Donald Tusk sazvao je sinoć vanredni samit lidera evrozone za ponedeljak u nastojanju da reši grčku krizu nakon što je jučerašnji sastanak završen bez rezultata.

"Na sastanku evrogrupe nije postignut dogovor. Grčkoj je poslat snažan signal da se ozbiljno uključi u pregovore. Evrogrupa je spremna da se ponovo sastane u svakom trenutku", napisao je potpredsednik Evropske komisije zadužen za evro, Valdis Dombrovskis na svom Tviter nalogu.

Građani Grčke su u protekla tri dana povukli dve milijarde evra iz domaćih banaka, što je signal ubrzanog tempa odliva sredstava iz banaka nakon kolapsa pregovora Atine sa kreditorima prošlog vikenda, rekla su tri neimenovana izvora iz grčkih banaka za Rojters.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ecb Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Grčka grčka ekonomija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana