Tekst objavljen: 05.06.2020 11:55        


Poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede Srbije HORES objavilo je danas da je, u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS), osmislilo projekat "Čisto i sigurno" (Clean&Safe), kako bi se turisti informisali o primeni zdravstvenih mera i standarda za njihov siguran boravak u ovdašnjim hotelima i restoranima

Hoteli u Srbiji će imati oznaku "Čisto&Sigurno"?

Po ugledu na evropske članice HOTREC-a, kako je navedeno u saopštenju, kreiran je pečat "Clean & Safe", sa idejom da se na ovaj način razlikuju hoteli i drugi smeštajni objekti i restorani, koji se pridržavaju minimalnih higijenskih i zdravstveno-bezbednosnih mera propisanih od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) i zdravstvenih institucija Srbije, u sprečavanju širenja koronavirusa, kao i drugih infekcija.

Uvođenje sertifikata za hotelijere je dobrovoljno i važi šest meseci, a potencijalnim gostima može da bude informisani da je smeštaj u kome borave bezbedna zona.

U HORES-u smatraju da bi uvođenje sertifikata pospešilo putovanja i pomoglo hotelskoj industriji i celokupnoj delatnosti.

Smernice za izradu protokola za hotelijere, koje određuje HORES, doprinele bi, kako je navedeno, kvalitetnom sprovođenju svih aktivnosti u cilju zdravstvene sigurnosti i bezbednosti zaposlenih, gostiju i lokalnoj zajednici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Precizirano je da smernice zahtevaju izradu internog protokola od strane privrednih subjekata, na osnovu preporuka SZO, Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" i HORES-a.

Protokolom bi se osigurala potrebna higijena i zdravstvena zaštita gostiju i zaposlenih u hotelima i restoranima, čime bi se izbegli rizici od zaraze i propisala pravila za sigurno obavljanje hotelsko ugostiteljske delatnosti.

Ovim sertifikatom (pečatom) omogućiće se hotelskim i restoranskim preduzećima, da imaju alat koji će ih izdvojiti kao sigurne objekte za obavljanje turističkih aktivnosti.

TOS treba da informiše svoje partnere i promoviše Srbiju u svetu kao bezbednu destinaciju, sa preduzetim merama koje sprečavaju širenje virusa.

Projekat "Clean & Safe" je urađen uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam korona virus pandemija svetska zdravstvena organizacija sertifikati HORES čisto&sigurno

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana