Tekst objavljen: 24.12.2013 8:43        


U Srbiji je oko 150.000 građana zrelo za proglašenje ličnog bankrota, jer u 2014. neće moći da izmire obaveze prema bankama i javnim preduzećima - za struju, grejanje, komunalije. Svaki deseti klijent banke ima problem sa otplatom kredita.

Hrvatima opraštaju dugove, bankrot plaši 150.000 Srba

Istovremeno, u Hrvatskoj zbog nepodmirenih obaveza raznim poveriocima u blokadi je više od 290.000 građana. Hrvatski građani će, prema najavama iz Zagreba, biti bolje sreće.

Vlada je spremna da otpiše dugovanja onima koji imaju jednu nekretninu u kojoj žive i dugove prema javnim i komunalnim preduzećima.

I Island oprašta

Island će, takođe, od 2014. otpisati građanima hipotekarne dugove i osloboditi ih plaćanja poreza tokom tri godine. „Bankarski sektor u Islandu je bio u problemu zbog loših kredita banaka i nepoverenja deponenata. Država je morala da interveniše da bi povratila poverenje“, objašnjava Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije.
Onima koji više nisu u stanju da otplaćuju kredite za stan u kojem žive banke bi trebalo da otpišu deo ili čak celokupni iznos potraživanja. Bankama koje su i u Hrvatskoj uglavnom privatne za taj iznos bi bio smanjen porez. Akcija smanjivanja nelikvidnosti građana u planu ministra finansija Hrvatske teška je oko tri milijarde evra.

- Godinama smo upozoravali da je Hrvatska prezadužena, dug po stanovniku kod njih je između 4.000 i 5.000 evra. Do toga ih je dovela nekontrolisana politika kreditnog zaduživanja. Ove nerazumne mere su zato iznuđene. Kod nas je hrvatski scenario neostvariv i nadam se da nećemo doći u situaciju da se i ovde potegne pitanje otpisa dugova - ukazuje Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, uz opasku da je kod nas dug po stanovniku tek 830 evra.

Osim bankama, građani Srbije najviše duguju za struju. I pored potpisanog reprograma, mnogi od neplatiša suočavaju se sa nemogućnošću izmirivanja starih obaveza, uz redovno plaćanje novih računa. Iako priznaje da su građani u sve većim problemima, profesor Ljubomir Madžar kaže da će ova odluka vlade u Zagrebu doneti „velike probleme“.


- Nadam se da to ovde neće proći, a biću začuđen ako prođe i u Hrvatskoj. To je jedna od najluđih ideja. U finansijama mora da važi načelo odgovornosti za odluke koje neko donese. Niko nije bio primoran da uđe u kredite. To što najavljuju u Hrvatskoj bio bi strašan udar na poslovno poverenje - upozorava Madžar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    krle 24.12.2013 10:10

    "niko nije bio primoran da uđe u kredite". mudrost dana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dugovi zaduženost prezaduženost ekonomska kriza Hrvatska Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana