Tekst objavljen: 09.12.2013 10:29        


Hrvatske banke su u oktobru su poslovale s gubitkom od skoro 130 miliona evra, što je direktna posledica odluke HNB da banke podignu rezervacije za teško naplative kredite, smatra analitičar Velimir Šonje.

Hrvatske banke u oktobru izgubile 130 miliona evra

Prema najnovijem nekonsolidovanom izveštaju Hrvatske narodne banke, domaći kreditori izgubili su 959,33 miliona kuna.

Naime, na kraju oktobra, ukupna dobit domaćeg bankarskog sektora iznosila je 1,64 milijarde kuna, a mesec dana pre, dobit svih banaka iznosila je 2,6 milijardi kuna, odnosno 37 posto više.

To je direktna posledica odluke HNB kojom su banke morale da podignu rezervacije za teško naplative kredite, objasnio je analitičar Velimir Šonje.

Prvoga dana oktobra, na snagu je stupila odluka HNB kojom su se promenila pravila izdvajanja rezervacija za loše kredite, a zbog koje bi, prema nekim projekcijama, trebala rezultirati s dodatnih 1,2 do 1,3 milijarde kuna rezervacija.

Očigledno je da su se banke odmah pripremile i odvojile novac za rezervacije, što se odrazilo na dobit, a ne da se sve odednom vidi u decembru.

Šonje napominje da će se efekat spomenute odluke produžiti i u idućoj godini, imajući u vidu da je sada zaoštrena politika izdvajanja za loše kredite.

Zbog trajanja krize vrlo verovatno će doći do povećanja izdvanjanja za rezervacije, što će nastaviti da opterećuje rezultat banaka, kaže Šonje, ali ističe da je u ovim trenucima teško reći kako će se veće rezervacije reflektovati na kreditiranje banaka, odnosno na njihove buduće plasmane.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza bankarski sektor bankarsko tržište banke Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana