Tekst objavljen: 08.07.2014 15:00        


U drugom tromesečju prosečna mesečna neto plata u Hrvatskoj iznosila je 5.266 kuna, a sa isplaćenim bonusima 5.326 kuna, odnosno oko 710 evra, što je najniži iznos prosečne plate od 2012. godine.

Hrvatske plate na dvogodišnjem minimumu

U drugom tromesečju 2012. godine prosečna plata bila je za 553 kune viša od plate u drugom kvartalu ove godine, a nakon toga je padala svakog kvartala, osim kratke stagnacije u drugom i trećem tromesečju 2013, pokazuje najnovije istraživanje portala MojPosao.

Osim top menadžmenta, koji ima 121 odsto višu platu u odnosu na prosek, najplaćenija zanimanja su iz područja tehnologije i razvoja sa 79 odsto, i telekomunikacija sa 41 odsto višom platom od prosečne.

Najniže prosečne plate imaju radnici u pomoćnim zanimanjima, 42 odsto niže, radnici u tekstilnoj i kožnoj industriji sa 41 odsto nižim platama od proseka.

Istraživanje pokazuje da se u Hrvatskoj ipak isplati obrazovanje, jer osobe sa završenim fakultetom imaju 50 odsto višu platu od onih sa srednjom školom, a magistarski ili doktorski rad povećava platu za čak 101 odsto u odnosu na srednju stručnu spremu.

Plate u privatnim firmama u stranom vlasništvu veće su za 16 odsto od proseka, dok su u firmama u državnom vlasništvu tri odsto više od proseka, kao i plate zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi.

Podaci pokazuju da muškarci u proseku primaju devet procenata više plate od žena, što je porast od jedan odsto u odnosu na prvi kvartal 2014. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zarade plate prosečna zarada prosečna plata Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana