Tekst objavljen: 11.12.2013 11:30        


I u Hrvatskoj se nazire nova kriza za kreditne obveznike, nakon golgote sa švajcarskim frankom, nešto slično se sprema i za kredite u evrima koji bi mogli "podivljati" sa skokom od gotovo 50 odsto. Iz bankarskih krugova za sada se može čuti kako su takve ocene preterane i da nema razloga za paniku, ali, sigurno je da će krediti u evrima poskupeti.

I Hrvate brinu rate kredita koje skaču i do 50 odsto

Banke su odnedavno vezale maržu uz EURIBOR (Euro Interbank Offered rate) odnosno za prosek kamatnih stopa prema kojima međusobno posuđuju novac grupa evropskih banaka.

Činjenica je da je zbog krize EURIBOR na istorijski najnižem nivou i trenutno je na 0,33 odsto, dok je prosečna visina pre izbijanja krize bila između 2 i 4 odsto.

Takođe je činjenica da zemlje evrozone izlaze iz krize, pa bi se EURIBOR mogao vratiti na predkrizni nivo, što bi automatski značilo i povećanje kredita u evrima.

Zakon o potrošačkom kreditiranju obavezao je banke da kamate vežu uz jasno definisan parametar i za većinu banaka to je EURIBOR koji bi neminovno trebao rasti.

Iz banaka poručuju da nema mesta panici, jer bankama nije u interesu da prolaze još jednom ono što je bilo s francima. Naime, bankama je u interesu da njihovi klijenti redovno vraćaju kredite i ne verujem da bi rate u kreditima mogle enormno rasti, uverava jedan od bankara.

Ipak, iz udruženja Franak pozivaju na oprez i tvrde da je scenario rasta kredita u evrima sasvim moguć i to u dva slučaja. Prvi je rastom kursa evra, koji u zadnje vreme očigledno polako raste, a drugi je rastom vrednosti EURIBORA.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
euribor banke krediti rata kredita rate kredita Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana