Tekst objavljen: 07.07.2021 15:55        


Građanima, čije su kuće u postupku legalizacije, uskoro bi moglo da bude omogućeno da se priključe na gas

I kuće u postupku legalizacije će moći da se priključe na gas?


To je način da dobiju jeftiniji i ekološki prihvatljiviji energent.

Kako Novosti saznaju, u nadležnim institucijama pokušavaju da nađu rešenje za ovu grupu potrošača. Razmatra se predlog da građani, koji se nalaze u toj situaciji, potvrdom nadležnog organa garantuju da je njihov dom u postupku legalizacije.

U skladu sa važećim zakonom o ozakonjenju, to ne uključuje objekte koji su bez izdatog rešenja o građevinskoj dozvoli ili o odobrenju izvođenja radova, izgrađeni posle 27. novembra 2015. godine. Takođe, ni kuće sazidane na trasi kapitalnih objekata ne mogu da budu legalizovane, a to znači da ne postoji mogućnost ni da budu priključene na gas.

Kako je ranije ukazao direktor "Srbijagasa", Dušan Bajatović, veliki problem je što gas ne može da se uvede u domove koji su, prema njegovim rečima, polulegalni. On je naglasio da je neophodno da se donese izmena jednog pravilnika da bi se to pitanje rešilo i omogućilo potrošačima koji su ušli u postupak legalizacije da se priključe.

"Nekome ste dali struju, vodu, telefon, broj na objektu, a kuća je nelegalizovana", rekao je Bajatović. "Sada je situacija takva da imate susede, jedan je legalizovao kuću, a drugi nije. Inspekcija bi trebalo da sprečava nelegalnu gradnju, a ne odsustvo napajanja strujom i gasom. Doneli smo Zakon o ozakonjenju, što ga nismo sproveli", dodao je direktor "Srbijagasa".

Prema rečima Bajatovića najveći problem je Beograd, gde ima najviše divlje gradnje.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije podržava predlog da se i građanima čije su kuće u postupku legalizacije omogući priključivanje na gasovod.

"Veliki iznos novca se daje za izgradnju gasovoda, i cilj je da plavi energent stigne do što više potrošača. Ako se mreža ne širi, onda se ne plaća ni PDV na gas i ne puni se budžet", kazao je Rodić.

To će omogućiti, kako navodi, da se individualna ložišta koja su veliki zagađivači ugase i da se uvedu jeftiniji i ekološki prihvatljiviji energent.

Prema rečima Vojislava Vuletića iz Udruženja za gas, inicijativa je odlična i to bi bilo korisno, jer je Srbija energetski siromašna zemlja.

"Stepen iskorišćenja gasa kao energenta u domaćinstvu je 95 odsto, a samo pet procenata se baca. Od gasa u domaćinstvu može da se dobije i električna energija, sanitarna topla voda, klimatizacija..." , objašnjava Vuletić.

Direktor "Srbijagasa" ističe da plavi energent treba koristiti, jer doprinosi smanjenju emisije ugljen-dioksida i zato što je najjeftiniji.

U toku je ubrzano širenje mreže, a radiće se gasovodi Leskovac - Vladičin Han i Zaječar - Bor - Prahovo.

"Tamo je planirano mnogo investicija i fabrika koje treba da se priključe, kao i u Valjevu. Rasteretićemo pravac prema Republici Srpskoj, planiramo da radimo gasovod Beograd - Banjaluka i Zlatibor - Priboj - Brzeće - Prijepolje - Sjenica. Kada završimo Aleksandrovac - Tutin, znači da će gas proći pored Novog Pazara, i to znači da smo uradili osnovnu mrežu visokog pritiska", istakao je Bajatović.


Mnogo zainteresovanih

Za jeftinije uvođenje gasa, po ceni od 780 evra, na 36 rata bez kamate, prijavilo se više od 40.000 građana, istakao je direktor "Srbijagasa" i dodao da organizacija nije dobra i da je urađeno svega 4.000 priključaka.

"Počeli smo, malo traljavo ide, nismo zadovoljni. Svega 4.000 priključaka smo uradili, zato što je ostao deo problema sa administracijom i kod projektovanja i izdavanja dozvola. Sada to smanjujemo, ali treba nam vremena", zaključio je Bajatović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gas uvođenje gasa nelegalni objekti legalizacija objekata dušan bajatović Goran Rodić priključak za gas

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana