Tekst objavljen: 06.11.2019 15:50        


Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naložio je da vlada treba da završi testiranje digitalne valute nacionalne centralne banke (CBDC) 2020. godine

I Turska dobija digitalnu valutu, testiranje do kraja 2020.

Nacionalnu digitalnu liru na bazi blokčeina u zemlji planira da emituje centralna banka u skladu sa Godišnjim predsedničkim programom za 2020. godinu, piše Cointelegraph.

Objavljen 3. novembra, predsednički program precizira da bi prva ispitivanja digitalne lire trebalo da budu sprovedena i finalizirana do kraja 2020. godine, navodi se u dokumentukoji je 4. novembra objavila turska zvanična nacionalna publikacija Resmi Gazete.

U okviru pilot projekata, vlada navodno planira da razvije softversku platformu za trenutna plaćanja zasnovana na digitalnoj liri. Pored centralne banke, u projekat će biti uključena i nacionalna agencija za tehnološke inovacije – Savet za naučno-tehnološka istraživanja Turske, takođe poznat kao TUBITAK.

Kako je izvestio Cointelegraph na turskom, pokretanje digitalne lire dio je cilja zemlje da ojača lokalnu ekonomiju. Dokument glasi:

“Glavni cilj je uspostaviti finansijski sektor sa jakom institucionalnom strukturom koja može odgovoriti na potrebe finansiranja realnog sektora po niskim troškovima, ponuditi različite finansijske instrumente širokoj bazi investitora putem pouzdanih institucija i podržati cilj Istanbula da postane atraktivan globalni finansijski centar.”

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Uključivanje digitalne lire u Godišnji predsjednički program Turske za 2020. godinu sledi prethodnim planovima koje je država zacrtala u ekonomskom planu zemlje 2019.-2023., objavljenim u julu 2019. Pored CBDC-a, vlada je zainteresovana za primenu tehnologije blokčeina za prevoz i carine, kao i javne usluge i administraciju.

U septembru, turska vlada najavila je planove za uspostavljanje nacionalne blokčein infrastrukture za raspoređivanje tehnologije distribuiranog registra u javnoj administraciji.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
redžep tajip erdogan digitalne valute turska turska lira digitalna lira

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana