Tekst objavljen: 13.11.2015 13:01        


Rast globalne tražnje nafte bi naredne godine trebalo da uspori, jer mamac u vidu jeftine nafte počinje da jenjava, saopštila je danas Međunarodna agencija za energetiku (IEA). Agencija sada očekuje da će globalna tražnja za naftom iduće godine porasti za 1,2 miliona barela dnevno, posle dostizanja petogodišnjeg rekorda u ovoj godini od prognoziranih 1,8 miliona barela dnevno, prenosi Frans pres.

IEA prognozira sporiji rast tražnje nafte u 2016.

"Prema dugoročnim trendovima zamah (tražnje) jenjava, pošto će doskorašnji podsticaju u vidu znatno nižih cena nafte, hladnijih zimskih vremenskih uslova od prošlogodišnjih i postrecesionog oporavka u pojedinim zemljama, verovatno posustati", navodi se u izveštaju IEA.

U dokumentu se dodaje da su na svetskom tržištu ove godine prisutne obimne zalihe nafte, koje su apsorbovane snažnom tražnjom u Evropi, Kini, i naročito Indiji.

"Rast indijske tražnje za naftom je u septembru porastao najbržim tempom u poslednjoj deceniji", saopštila je IEA, ocenjujući da će tražnja Indije nastaviti da bude snažna, podstaknuta optimizmom u toj zemlji, kao i ambicioznim programom gradnje puteva i rastućom prodajom automobila.

Razvijene zemlje su, prema izveštaju, nastavile da nagomilavaju zalihe, pa tako nivo komercijalnih zaliha u 34 zemlje-članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) trenutno iznosi rekordnih tri milijarde barela.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zalihe nafte potražnja za naftom nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana