Tekst objavljen: 10.07.2014 17:00        


Za banke-ćerke austrijske Hipo Alpe Adria na Balkanu postoje zainteresovani, ali niko neće da plati 500 miliona evra, tvrdi bečki dnevnik Prese. List piše da će biti interesantno videti da li će ministar finansija Mihael Špindeleger prihvatiti prodaju ispod nevedene cene.

Ima kupaca za Hipo banku ali ne po ceni od 500 mil. EUR

Zbog toga Hipo banci preti novo veće prilagođavanje vrednosti. Zvanično banka saopštava da postoji "niz zainteresovanih", ali ne želi da saopšti detalje. Pregovori su, kako tvrdi list, u toku, ali cena veća od 250 miliona se smatra nerealnom.

Uz to, zainteresovani investitori zahtevaju od države garancije, jer ako se ispostavi da se poslovanje Hipo banke na Balkanu razvija gore od očekivanja, onda bi moglo naknadno da se umanji cena.

Špindelegeru, ističe "Prese", ne preostaje ništa drugo nego da se zadovolji manjom cenom, jer ako ćerke banke sa Balkana ostanu u vlasništvu države onda bi državni dug bio još veći nego što je planiran.

Mnoge velike banke, kako se dodaje, među kojima su Rajfajzen, Erste i Banka Austrija pokazale su javno da nisu zainteresovane za otkup ogranaka Hipo banke na Balkanu.

Prema Špindelegeru bilo je sedam zainteresovanih, ali, kako tvrdi "Prese", u međuvremenu je preostalo samo tri.

Ukoliko Špindeleger da "zeleno svetlo" za prodaju, postupak bi mogao najranije da se realizuje u avgustu, a realno je očekivati da se posao obavi u septembru ili kasnije, jer zainteresovane strane žele da vide polugodišnji bilans banke, koji će biti gotov tek krajem avgusta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Hypo Alpe-Adria-Bank banke bankarsko tržište

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana