Tekst objavljen: 24.04.2017 14:04        


Banke još nisu povećale starosni limit za otplatu kredita i kažu da to ne zavisi od njih, već od osiguravajućih kuća.

Ima više od 80 godina, a otplaćuje stambeni kredit

Ima više od 80 godina i otplaćuje stambeni kredit. I nije jedini u toj životnoj dobi s takvom obavezom. Njegovih ispisnika ima ukupno 15, pokazuju podaci Udruženja banaka. U životnoj dobi između 70 i 80 godina čak 116 klijenata banaka otplaćuje zajam za krov nad glavom.

Ovo su, međutim, „teški” izuzeci iz prostog razloga što većina banaka traži da u momentu otplate bilo koje vrste kredita klijent ne bude stariji od 75 godina. U javnosti se može čuti da banke „vagaju” da starijim građanima odobre otplatu kredita i do 80. godine, međutim to još nije postala praksa.

Banke ne traži lekarski izveštaj

U javnosti se može čuti da je bilo slučajeva da su banke, prilikom odobravanja stambenog zajma, tražile i lekarski izveštaj i da je bilo slučajeva odbijanja zahteva zbog neke hronične bolesti kao što je dijabetes, međutim u bankama to demantuju.

Kažu da ne traže klijentu lekarski izveštaj, pa čak ni obavezno životno osiguranje iz prostog razloga što je njihova investicija već zaštićena hipotekom koja glasi na banku sve do otplate poslednje rate i što se od pada cene nekretnina štite depozitom od 20 odsto.

Banke to pravdaju time da to nisu njihova ograničenja, već osiguravajućih kuća koje izdaju polisu životnog osiguranja za zajmove starijim klijentima.Inače, građani starije životne dobi su značajan „rezervoar” bankama za odobravanje kredita, jer otplaćuju više od 85.000 zajmova.

Stariji od 70 godina otplaćuju trenutno više od 48.000 gotovinskih kredita, nešto više od 13.000 potrošačkih, poljoprivrednih oko 1.500, za adaptaciju 39, a refinansirajućih oko 23.000.

U Komercijalnoj banci kažu da razmatraju ponude osiguravajućih kuća radi formiranja optimalnog kreditnog proizvoda za građane starije od 75 godina. Kod kredita s polisom životnog osiguranja banka snosi kompletan trošak premije životnog osiguranja, a u slučaju smrti korisnika kredita, ostatak glavnice duga po kreditu izmiruje se iz osiguranja, čime se naslednici korisnika kredita oslobađaju obaveze izmirenja glavnice duga.

U Inteza banci specijalizovani keš krediti namenjeni su penzionerima starosti između 55 i 74 godine, odnosno 75 godina u trenutku otplate. Zajam se odobrava bez depozita, učešća i žiranata, u iznosu od 50.000 do 1,2 miliona dinara, uz rokove otplate od 12 do 72 meseca.

Pogodnost je plaćeno životno osiguranje koje je uključeno u cenu kredita koje pokriva eventualne nedospele obaveze po kreditu, što znači da naslednici nemaju nikakve obaveze prema banci po tom kreditu.

U Sosijete ženeral banci kažu da osiguravajuće kuće imaju određen limit u pogledu starosne dobi klijenta i da oni na to ne mogu da utiču.

Za penzionere maksimalna starosna dob u trenutku otplate poslednjeg anuiteta je 75 godina, što je direktno uslovljeno godinama do kojih osiguravajuća kuća prihvata osiguranje ovih klijenata, jer ti proizvodi imaju uključeno i životno osiguranje, koje banka finansira.Banka nudi penzionerima zajmove koji imaju uključeno životno osiguranje, a koje nudi dodatnu sigurnost njima i njihovoj porodici i pokriva ostatak duga po kreditu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
krediti stambeni kredit osiguranje života

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana