Tekst objavljen: 19.02.2016 15:22        


Kreiranje fab laba za potrebe razvoja jedne dinamične i globalno rastuće industrije je značajan korak napred za nastajuću domaću industriju, a posebno za samu Inđiju i sremski okrug.

Inđija postaje centar srpske biotehnološke industrije

Tokom večerašnjeg otvaranja inđijskog Startit Centra, najavljena je još jedna inicijativa u ovom gradu, koja bi trebalo da utiče na povećanje kapaciteta domaće biotehnološke industrije.

Dr Ivana Gađanski predstavila je projekat pokretanja inđijskog fab laba (skraćeno za fabrication laboratory), koji bi trebalo da pomogne postavljanje osnova za razvoj biotechinicijativa i kompanija na našem prostoru.

Fab lab će biti lociran u okviru Embassy tehnološkog parka u Inđiji, koji će u potpunosti biti okrenut ka biotehnološkom preduzetništvu. Bitna stavka je da Embassy već potvrđuje dolazak svetskih biotech kompanija sa kojima će fab lab sarađivati.

Prema projekcijama koje sežu do 2025. godine, očekuje se da samo u EU bude stvoreno novih 7 miliona STEM ( -> science, technology, engineering, math) pozicija, što ukazuje na potrebu za usmeravanjem napora u obrazovanje potrebnog kadra.

Srbija je posebno primamljiva biotech kompanijama, kako Ivana kaže, zbog dobrih propisa, kompatibilnih sa propisima EU, ali jeftinijim uslovima za sproveđenje kliničkih ispitivanja: Ima i prednosti u tome što nismodeo Unije, jer su tamo uveli neke rigoroznije standarde koje mogu da ispune samo najveće farmaceutske kompanije. Tako da je malim biotech kompanijama korisno da odu van EU u početnim fazama ispitivanja.

Kreiranje fab laba za potrebe razvoja jedne dinamične i globalno rastuće industrije je značajan korak napred za nastajuću domaću industriju, a posebno za samu Inđiju i sremski okrug.

Pored toga što će okupljati stručnjake, naučnike (biologe, programere, lekare, mašinske inženjere, ekonomiste) i preduzetnike na jednom mestu, inicijativa će otvoritinaučnicima mesto za rad kako na razvoju u oblastima tkivnog inženjerstva, genomike, mikro i nanotehnologije, tako i u primeni 3D štampe i robotike u cilju razvoja biotech proizvoda.

Među projektima u začetku i planiranim projektima Ivana je navela 3D štampanje prostetike, kreiranje proizvoda tkivnog inženjerstva u saradnji sa univerzitetom Columbia, proizvodnju opreme za laboratorije i medicinskih sredstava.Iza kreiranja prvog biotech fab laba u Srbiji stoje Fab Inicijativa koju su 2013. godine osnovale naučnice dr Ivana Gađanski, dr Zorana Kurbalija Novičić i Nevena Popović, Polyhedra i Centar za bioinženjering u Kragujevcu.

Ekipa će organizovati i predavanja u inđijskom startit Centru, ne bi li upoznali građane sa mogućnostima biotecha. U želji da popularizujemo biotehnologiju kao oblast sa velikim potencijalom za poboljšanje uslova života ljudi širom sveta, pre nekoliko meseci smo pokrenuli rubriku Biotehnologija pod pokroviteljstvom srpsko-američke kompanije Seven Bridges— lidera u oblasti analize biomedicinskih podataka.

U okviru rubrike pišemo o naprecima istraživanja i inovativnih rešenja, kao i o domaćim timovima koji su sve vidljiviji, poput ekipe iza startapa Hit Solutions, koja se bavi unapređenjem mikrobiomske medicine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Slavica Tankosic 09.05.2017 14:43

    Postovani,

    Zelim da izrazim zadovoljstvo povodom razvoja Biotehnologije u Srbiji. Zaista je dobro da je takav jedan centar otvoren na potu iz Novog Sada u Beograd.
    Naime zelim da konkurisem za radno mesto u fab labu. . Iz vaseg teksta saznala sam da imate manjak obrazovnog profila. Molim Vas da pogledate moju radnu biografiju u LinkedIn bazi podataka.

    S postovanjem!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
inđija centar biotehnička industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana