Tekst objavljen: 09.05.2016 15:50        


Usvajanje novih modela poslovanja, zasnovanih na saradnji i inovacijama, i tempo promena unutar kompanija koji je brži od promena u spoljnom svetu, ključni su za napredak preduzeća u savremenim uslovima, zaključili su danas učesnici Međunarodne poslovne konferencije "Ideje za pametnije poslovanje". 

Inovacije i saradnja - ključ za pametnije poslovanje

Konferencija, koju je u Beogradu organizovala "Gi Grupa", kompanija za upravljanje ljudskim resursima, u saradnji sa Američkom privrednom komorom u Srbiji (AmCham) i Srpskom asocijacijom menadžera, okupila je više od 120 poslovnih lidera iz 13 zemalja jugoistočne i centralne Evrope.

"Za male i velike kompanije, industrije, ali i pojedinačna tržišta je važno da usvoje kulturu deljenja, saradnje i inovacija i ovom konferencijom želimo da sve učesnike na tržištu ohrabrimo da učine korak u tom pravcu", istakla je Olga Svoboda, direktorka "Gi Grupe", navodi se u saopštenju te kompanije.

Kako je ocenila, "dinamika savremenog poslovanja zasnovana je upravo na ovim vrednostima, važnim ne samo za rast i razvoj poslovanja, već i za izgradnju modernijeg i humanijeg društva".

Na konferenciji je naglašeno i da organizacije mogu da napreduju ako osiguraju da tempo promena unutar njih prevazilazi brzinu promena koje se dešavaju u spoljnom svetu, kao i da uspešne kompanije iznova osmišljavaju svoje poslovanje kako bi izgradile naprednu kulturu rada koja im omogućava da se ponašaju odlučnije i sa više ubeđenja nego konkurencija.

Među predavačima bili su Oktavijan Pantis, konsultant i autor bestselera o upravljanju promenama i liderstvu, Viktor Haimov, renomirani stručnjak u oblasti ljudskih resursa, kao i Marko Radenković, inovativni preduzetnik, i Eldar Banjica, strateški menadžer i konsultant.

Specijalan gost skupa bio je švedski ekonomista dr Jonas Riderstrole, jedan od najuticajnijih mislilaca i govornika iz sveta biznisa, autor svetskih bestselera "Fanki biznis" i "Karaoke kapitalizam". On je sa prisutnima podelio ideje koje će biti predstavljene u njegovoj novoj knjizi "Fast forward", posvećenoj strategijama za inovacije i promene unutar kompanija.

Američka privredna komora u Srbiji stala je iza konferencije u sklopu podrške inicijativama usmerenim na razvoj preduzetništva i inovacija, naročito aktuelnim u "Godini preduzetništva", budući da je za manje kompanije posebno značajan pristup znanjima koja omogućavaju pametnije poslovanje i razvijaju svest o potrebi negovanja organizacione kulture koja inovacije čini sastavnim delom poslovanja.

Srpska asocijacija menadžera pružila je podršku skupu kao jedinstvenoj prilici za razmenu informacija o aktuelnim trendovima, pre svega o značaju inovativnog i kreativnog razmišljanja u svakodnevnom poslovanju.

Konferencija je omogućila preduzetnicima i menadžerima još jednu priliku za umrežavanje, ali i za sticanje i podelu znanja o najnovijim alatima i smernicama za inoviranje poslovanja.

U okviru skupa održano je nekoliko radionica, između ostalog i na temu "disruptivnog" modela poslovanja, kao i "ekonomije deljenja" koja karakteriše nove, uspešne kompanije i u prvi plan stavlja saradnju i podelu resursa, a ne vlasništvo nad njima.

Učesnici skupa su imali priliku i da od predstavnika fondova Centralno-evropska inicijativa, Strategija Dunav i EU Horizon 2020 saznaju na koji način mogu da konkurišu za sredstva u oblasti regionalne poslovne saradnje, navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
biznis poslovanje mladi preduzetnici kompanije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana