Tekst objavljen: 08.02.2019 15:56        


Poslednjih desetak godina sve je popularnije izdavanje takozvanih "stanova na dan", odnosno kratkoročno izdavanje kuća i stanova.

Inspekcija "obilazi" stanove na dan, kirije skočile

Procenjuje se da u Novom Sadu ima oko 700 takvih objekata. Kako bi se taj posao legalizovao, a apartmani kategorizovali, turistička inspekcija je od prošle godine krenula u kontrolu, prenosi RTV.

Sektor komunalne inspekcije, Odsek za kontrolu trgovine i turizma obavljao je inspekcijski nadzor u periodu od 1. jula do 31. decembra 2018. U tom periodu, nakon izvršene kontrole, 78 osoba je pribavilo neophodnu dokumentaciju, radi kategorizacije smeštaja.

Fizičko lice ne može da izdaje račune, jer nema fiskalnu kasu, te oni u tom slučaju sklapaju ugovor sa turističkom organizacijom ili agencijom.

Izdavanje popularnih "stanova na dan" poremetilo je tržište dugoročnih izdavanja stanova i kuća, pa je u septembru mesecu u Novom Sadu mesečni najam garsonjere iznosio i do 250 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nadležni organ jedinice lokalne samouprave za izdavanje rešenja o kategorizaciji je Gradska uprava za privredu. Kod njih se dobijaju svi formulari i neophodni papiri koji se popunjavaju.

Kazne za lica koja ne prijave smeštaj, odnosno ne izvrše kategorizaciju, ne prijave goste odnosno pružanje usluga, ne plate boravišne takse nadležnom organu u propisanom roku, su od 50.000 do 150.000 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
stan na dan kirije izdavanje stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana