Tekst objavljen: 18.07.2016 10:33        


Inspektorat za rad je utvrdio da su pojedini poslodavci kod kojih je prilikom nadzora u 2016. otkriveno tri i više neprijavljenih radnika, prijavili te radnike na obavezno socijalno osiguranje, ali su ih posle 10 do 15 dana ponovo odjavili sa osiguranja, saopštilo je danas Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 

Inspektorat: Prijavili, pa odjavili radnike

Ti slučajevi su otkriveni uvidom u evidenciju Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja, zbog čega je Inspektorat od 4. do 14. jula kod tih poslodavaca izvršio vanredne i nenajavljene nadzore.

U kontrolama 313 poslodavaca zatečeno je 4.058 radnika, od kojih je 356 bilo angažovano "na crno".
U prethodnim kontrolama ove godine kod tih poslodavaca je otkriveno 2.023 neprijavljena radnika, što znači da je nakon nadzora inspektora radni odnos zasnovan sa njih 1.873.

Novom kontrolom je utvrđeno da se od tog broja 1.264 i dalje nalazi u radnom odnosu, a 609 više nije zaposleno.

Među angažovanim radnicima 135 je ponovo radilo "na crno".
Pored toga, kod kontrolisanih poslodavaca otkriven je i 221 novi neprijavljeni radnik.
Radnici "na crno" zatečeni su kod ukupno 76 poslodavaca, a radnici sa kojima je posle prethodnog nadzora bio zasnovan radni odnos, pa su u međuvremenu odjavljeni, otkriveni su kod 32 poslodavca.

Najviše neprijavljenih radnika zatečeno je kod jednog poslodavca u Vranju - 41, zatim kod poslodavca u Trgovištu - 32, kod poslodavca u Gornjem Milanovcu - 18 i kod poslodavca u Velikoj Plani - 16 radnika.

Najviše radnika je ponovo angažovao "na crno" jedan poslodavac u Nišu - 30, zatim poslodavac u Irigu - 11, u Gornjem Milanovcu - 15 i jedan poslodavac u Kraljevu - sedam radnika.

Zbog utvrđenih prekršaja inspektori su odmah podneli 42 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavaca i izdali 10 prekršajnih naloga zbog prekršaja propisanog Zakonom o radu, koji se odnosi na nedržanje ugovora o radu ili drugog odgovarajućeg ugovora u skladu sa zakonom ili kopije ugovora na mestu rada.

Na osnovu utvrđenih nepravilnosti inspektori su odmah doneli i 54 rešenja kojima su poslodavcima naložili da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i novčani iznos osnovne zarade, da dostave zaposlenima obračun zarade i vode mesečnu evidenciju o zaradi i naknadi zarade.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rad na crno neprijavljeni radnici poslodavci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana