Tekst objavljen: 28.03.2016 11:06        


U kontrolama koje je Inspektorat za rad sproveo u veterinarskim i poljoprivrednim apotekama, veterinarskim ordinacijama, pet shop prodavnicama, prodavnicama stočne hrane i cvećarama širom Srbije otkriveno je 79 neprijavljenih radnika. Nadzori su izvršeni kod 525 poslodavaca kod kojih su inspektori zatekli ukupno 804 radnika, saopštilo je Ministarstvo za rad.

Inspektori otkrili 79 neprijavljenih radnika

Inspekcijskim nadzorima je otkrivena i jedna neregistrovana cvećara u kojoj je zatečen vlasnik i jedan radnik "na crno", a inspektori su odmah doneli rešenje sa nalogom da se odmah pokrene postupak za upis u odgovarajući registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Zbog prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 23 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, i devet zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Inspektori su izdali i dva prekršajna naloga zbog prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, a doneto je i 186 rešenja sa 679 naloga za otklanjanje nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Doneto je 72 rešenja kojima je poslodavcima naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da ugovorom o radu utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i novčani iznos osnovne zarade, da obračun zarade dostave zaposlenima i vode mesečnu evidenciju o zaradama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rad na crno neprijavljeni radnici inspektori za rad radnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana