Tekst objavljen: 10.11.2021 15:55        


Instagram je početkom ove godine saopštio da će testirati opciju pretplate, i vrlo brzo nakon toga je otkriveno da se radi o opciji putem koje će korisnici moći da se preplate na neki nalog na ovoj platformi i dobiju pristup ekskluzivnim storijima

Instagram uvodi opciju pretplate za neke sadržaje


Prema poslednjim podacima, kompanija kreće sa obimnijim testiranjem ove opcije. Oni su u poslednjem ažuriranju aplikacije za američko tržište dodali opcije za plaćanje unutar aplikacije koje su naveli kao "Instagram pretplata".

Ovu promenu su uočili timovi koji stoje iza aplikacija koje prate Instagramov ekosistem, kretanje broja korisnika, podatke i sl. Senzor Tauer i Aptopija. Na isti način je "nanjušeno" i uvođenje napojnica i pretplate na Tviteru, kao i na TikTok-u.

"Instagram pretplata" je otkrivena 01. novembra, prvopo ceni od 4,99 dolara, a onda je 3. novembra dodata i jeftinija opcija od 0,99 dolara. Pre ovoga, jedino što je Instagram naplaćivao su raznorazne opcije za "bedževe", virtualne predmete koje ffanovi mogu da kupe kako bi podržali neke od svojih omiljenih influensera. Cene bedževa se takođe kreću od 0,99 do 4,99 dolara.

Ovu opciju su primetili i neki korisnici i influenseri. Uglavnom, Instagram nove funkcije testira sa malom grupom korisnika pre nego što je javno objave.

Instagram je ove godine u više navrata objavljivao da želi da proširi set alata kojima autori na platormi mogu da zarađuju, od pomenute pretplate do uvođenja NFT (oblika kriptovalute).

Iako još uvek nije objavljen detaljan plan za pretplatu, direktor Instagrama Adam Moseri je u junu, na godišnjoj konferenciji pričao o strategiji monetizacije. On je tada napomenuo da postoje 3 tipa zarade koja ih interesuju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prvi je prodaja, i tu se misli na brendirani sadržaj, marketing itd. Drugi je udeo prihoda od oglasa i treći su direktna plaćanja, kao što je ova pretplata.

- Ova poslednja opcija mi se najviše sviđa zato što omogućava influenserima da imaju direktniji odnos sa svojim fanovima, što smatram da je održivije i predvidljivije na dugi rok, rekao je Moseri komentarišući tada direktna plaćanja autorima.

Instagram nije jedini koji eksperimentiše sa načinima zarade na svojoj platformi. Pored brojnih startapa i Instagramovi rivali kao što su TikTok, Snepčet, Pinterest, Jutjub i Tviter redom testiraju nove načine zarade na platformi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
naplata sadržaja instagram plaćanje instagram društvene mreže pretplata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana