Tekst objavljen: 20.03.2023 15:20        


Na prvim trafikama u Beogradu omogućeno je bezgotovinsko instant plaćanje korišćenjem aplikacije mobilnog bankarstva, saopštila je Narodna banka Srbije (NBS)

Instant plaćanje od sada je moguće na trafikama u Beogradu


Ovakvo plaćanje omogućeno je u trafikama Blok Shop, koje se nalaze na Novom Beogradu, i sada njihovi kupci mogu da plaćaju mobilnim telefonom. Кoristi se metod IPS skeniraj, koji podrazumeva da kupac skenira IPS QR prilikom plaćanja.

Korisnik jednostavno, putem aplikacije mobilnog bankarstva, bira opciju IPS skeniraj, skenira IPS QR kod i potvrđuje transakciju ukucavanjem PIN koda, otiskom prsta ili prepoznavanjem lica, navodi se u saopštenju NBS.

Pomenute trafike za prihvatanje instant plaćanja koriste trgovačku aplikaciju Banca Intesa. Takođe, i druge banke nude svoje aplikacije za prihvatanje instant plaćanja, tako da svi trgovci mogu da se obrate bankama i na vrlo jednostavan način omoguće svojim kupcima bezgotovinska plaćanja, piše u saopštenju NBS.

Instant plaćanje pruža posebne pogodnosti svim trgovcima, posebno malim s prodajnim mestima na kojima je prosečna vrednost transakcije niska.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


NBS navodi da je impementacija jednostavna i niski su troškovi za prihvatanje instant plaćanja, koje imaju svi učesnici u IPS sistemu, a samim tim i trgovci imaju znatno niže naknade za prihvatanje instant plaćanja u odnosu na platne kartice. Za prihvatanje instant plaćanja može se koristiti običan mobilni telefon ili neki drugi mobilni uređaj i da nije potreban poseban hardver, što takođe pozitivno utiče na smanjenje troškova.

Narodna banka Srbije aktivno utiče na povećanje broja bezgotovinskih plaćanja na tržištu obezbeđivanjem infrastrukture i preduslova za kreiranje i primenu novih modela plaćanja i poziva sve zainteresovane preduzetnike, a posebno male trgovce, da razmotre uvođenje instant plaćanja u svoje poslovanje, navodi se u saopštenju NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Beograd Narodna banka Srbije instant plaćanje instant platni sistem trafike

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana