Tekst objavljen: 08.07.2022 12:10        


Japanski jen i američki dolar su porasli danas na azijskom trgovanju, jer su se investitori okrenuli ulaganju u sigurnu imovinu nakon atentata na bivšeg japanskog premijera Šinza Abea, usled rastuće nervoze na tržištu uoči dugo iščekivanih podataka o zapošljavanju u Sjedinjenim Državama

Investitori favorizuju dolar i jen


Abe je u kritičnom stanju nakon što je upucan tokom govora u predizbornoj kampanji.

Jen je porastao za čak 0,5 posto neposredno nakon objave te vesti, nakon čega se ustalio na oko 135,60 jena za dolar.

Analitičari kažu da investitori, po ustaljenoj navici, na loše vesti reaguju instiktivno okretanjem ka kupovini dolara i jena, koji važe za sigurna utočišta. Japanska valuta je u prvoj polovini ove godine pala za skoro 16 procenata prema dolaru, ali je u poslednje vreme naišla na podršku investitora usled strahovanja vezanih za globalni rast i rizike od promene politika centralnih banaka koji potresaju tržišta, preneo je Tanjug.

Evro je nastavio da klizi ka izjednačavanju pariteta prema dolaru jer investitori brinu da bi energetska kriza izazvana neizvesnošću oko snabdevanja gasom iz Rusije mogla da gurne Stari kontinent u recesiju. Evro je pao ove nedelje za više od 2,0 odsto i dotakao na azijskom trgovanju najniži nivo u poslednje dve decenije od 1,0140 dolara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pad jedinstvene valute doprineo je jačanju dolarskog indeksa danas na 20-godišnji maksimum od 107,080 poena. Australijski dolar je oslabio prem američkom rivalu za 0,3 procenta, na 0,6820 USD, dok se novozelandski dolar spustio za 0,2 posto na 0,6167 američkih dolara. Britanska funta je relativno dobro prošla u ovonedeljnom političkom haosu koji je zadesio Ujedinjeno Kraljevstvo, pri čemu je u odnosu na prošlu sedmicu izgubila 0,7 odsto vrednosti, ali je danas zadržala najveći deo dobitaka koje je ostvarila u četvrtak nakon što je premijer Boris Džonson dao ostavku, čime je okončao neizvesnost oko njegove političke budućnosti. Funta se, prema poslednjim raspoloživim podacima, trguje za 1,2015 dolara i na putu je da prema posrnulom evru zabeleži najbolju nedelju u poslednje više od dve godine.

Na kripto tržištima, bitkoin se oporavlja, pri čemu je u ovoj sedmici ojačao za skoro 14 procenata, na 22.000 dolara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
atentat kurs deviza američki dolar japanski jen vesti sa berze investitori šinzo abe

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana