Tekst objavljen: 07.08.2015 14:30        


Investitori su protekle nedelje povukli 2,8 milijardi dolara sa tržišta u usponu, što je četvrta nedelja zaredom da se oni oslobađaju akcija na tim tržištima i ulažu dodatna sredstva u evropske akcije, saopštila je danas američka banka, "Bank of America Merrill Lynch" (BAML).  

Investitori okrenuli leđa berzama zemalja u usponu

U nedelji zaključno sa 5. avgustom, neto priliv ulaganja od 3,3 milijarde dolara u evropske akcije obeležio je 12. uzastopnu nedelju rasta investicija, čija je vrednost od početka godine do tog datuma dostigla 83,5 milijardi dolara, prenosi Rojters.

Zbog oslabađanja akcija na tržištima u usponu, odliv investicija na tim tržištima je u samo četiri nedelje dostigao 17 milijardi dolara, što je više od polovine od ukupno 29,4 milijarde dolara odliva od početka ove godine, navodi se u izveštaju BAML.

Poverenje investitora prema tržištima u usponu je čitave godine na niskom nivou, pri čemu je u proteklih nekoliko nedelja dodatno palo zbog sunovrata vrednosti akcija na kineskim berzama, novog pada cena nafte i neizvesnih perspektiva vezano za podizanje referentne kamatne stope u SAD, navodi Rojters.

Britanska agencija dodaje da su investitori takođe nastavili da okreću leđa od američkih akcija, povlačeći 4,3 milijarde dolara sa američkih berzi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
investitori akcije američka berza berza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana