Tekst objavljen: 27.06.2015 17:00        


Isključenje stanova sa sistema daljinskog grejanja je tehnički moguće, ali bi oko toga trebalo da se saglase svi stanari zgrade, poručuju iz Udruženja toplana. Predsednik Upravnog odbora Udruženja toplana Dejan Stojanović rekao je za RTS da je, u zgradi od 20 ili 30 stanova, tehnički moguće sa daljinskog sistema grejanja isključiti jedan, dva ili pet stanova.

Isključenje grejanja moguće uz saglasnost svih stanara

Međutim, u slučaju zahteva za isključenje, Ugovor o isporuci odnosno snabdevanju toplotnom energijom se ne bi raskidao u potpunosti, već bi bio potpisan aneks ugovora.

"Zbog instalacija koje ostaju ili prolaze kroz određene stanove građana koji podnose zahtev za isključenje, a oni moraju da omoguće da se usluga pruži onima koji ostaju priključeni na sistem", objašnjava Stojanović.

Ukoliko se jedan, dva ili nekoliko stanova isključi, to će neminovno uticati na kvalitet grejanja drugih domaćinstava, zato što su zgrade projektovane kao termo-tehničke celine.

"Postoji prolaz energije kroz zidove, pa zato i postoje pravila u nekim državama EU da su objekti kolektivnog stanovanja ne postoji mogućnost isključenja", ukazuje Stojanović.
Zbog toga bi, kako je kazao, za isključenje sa daljinskog sistema grejanja trebalo da se slože svi stanari jedne zgrade.

"To bi bilo logično, jer oni snose zajedničku sudbinu pod jednim krovom objekta kolektivnog stanovanja. Kod pojedinačnih objekata tu je situacija dosta relaksiranija, jednostavnija. Onaj ko ima jedno merno mesto i jedan kupac iza tog mernog mesta on se može isključiti i završiti na taj način svoj ugovorni odnos", kaže predsednik UO Udruženja toplana.

Čak i kada se stan isključi sa mreže, računi će stizati, jer postoji deo zajedničkih troškova koji se odnose na proizvodni sistem, odnosno toplanu koja proizvodi energiju, kao i distributivni sistem kojim se energija emituje do krajnjih kupaca.

"Deo troškova sistema mora se raspodeliti na sve kupce do dolaska do podstanice odnosno do dolaska do objekta. I to je taj deo koji se do sada nazivao delom fiksnih troškova i logika je potpuno identična kao kod električne energije ili gasa - taj deo troškova mora da se raspodeli na na sve kupce. A samo onaj deo energije koji plaćate pojedinačno može da se anulira isključenjem", napominje Stojanović.

Stojanović je rekao da toplane i lokalne samouprave, u čijoj je nadležnosti grejanje, treba da nađu najpravičniji način da zajednički rešave nastale probleme, kako zbog onih koji ostaju na sistemu, tako i zbog onih koji će da se isključe.

Inače, u Srbiji, 58 gradova i opština imaju daljinske sisteme grejanja, a toplanama se sve češće javlju građani koji žele da isključe grejanje jer im je, kako navode, novi način obračuna znatno uvećao račune.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
računi za grejanje daljinsko grejanje grejanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana