Tekst objavljen: 19.06.2020 15:50        


Ministarstvo finansija dalo mišljenje koje ukida prethodnu odredbu Zakona o porezu na dohodak. Naknada za prevoz neoporeziva je do 3.988 dinara i bez računa

Isplata "markica" bez pravdanja, naknada neoporeziva do 3.988 dinara

Preduzeća više neće morati računima od prevozne karte u javnom saobraćaju ili goriva da pravdaju troškove prevoza radnika do posla, da bi ostvarili pravo da ne plaćaju porez. Ministarstvo finansija je dalo mišljenje kojim je prethodna odredba Zakona o porezu na lični dohodak, promenjena. Prema tom mišljenju, naknada za troškove prevoza neoporeziva je do sume od 3.988 dinara, bez uslovljavanja dokumentovanim računom za gorivo ili prevoznom kartom u javnom saobraćaju.

Ovo mišljenje je obavezujuće prema Zakonu o poreskom postupku i administraciji za Poresku upravu, a samim tim je obavezujuće i za poreske obveznike i računovođe koji primenjuju propise.

Ministarstvo finansija je lane najpre dalo mišljenje kojim je uvelo obavezu pravdanja troškova prevoza, a od 1. januara je to zahtevao i zakon. Prema Zakonu o porezu na dohodak građana poslodavci su u obavezi da radnicima kupuju markicu, a ukoliko im plaćaju gotovinu do sada su morali iznos da pravdaju računima za benzin ili prevoz. Većina poslodavaca ovu sumu, ipak, zbog komplikovanog procesa, plaća svojim zaposlenima kao deo plate i na to plaćaju namet od 10 odsto, jer je previše posla za računovođe i knjigovođe da se vodi evidencija dospelih računa za svakog zasposlenog. Ali bi to sada trebalo da se promeni. Posle protivljenja računovođa, Ministarstvo finansnija je potvrdilo u mišljenju datom pre nekoliko dana da ta dokumentacija više nije neophodna.

Računovodstvena komora Srbije apelovala je više puta na nadležne da ne uvode pravdanje isplate keša.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

- Ministarstvu smo prošle godine uputili inicijativu sa predlogom i obrazloženjem, da naknada dokumentovanih troškova prevoza za dolazak i odlazak sa rada - do visine cene mesečne prevozne karte u javnom saobraćaju, odnosno do visine stvarnih troškova prevoza nikako ne sme da bude uslov za ostvarivanje prava zaposlenih na naknadu za prevoz - kaže Snežana Mitrović, predsednik ovog udruženja. - Podsetili smo i da u eri digitalizacije, gde se insistira na prelazak na elektronske račune od 2022. godine, ovom odredbom unazađuje poslovni ambijent. Obrazložili smo zašto je ta odredba pogubna i konačno sve što smo tražili, vezano za isplatu naknade za prevoz, Ministarstvo finansija je potvrdilo u donetom mišljenju, 3. juna.

Kako kaže, to mišljenje potvrđuje da zaposleni ne mogu biti diskriminisani, posebno u unutrašnjosti gde radnici organizovano dolaze, a koji nisu mogli da obezbede karte.

- Za isplatu naknade za prevoz nisu potrebni računi za prevozne karte kupljen u javnom saobraćaju, kao ni računi za gorivo, ako se na posao dolazi sopstvenim autom - tekst je mišljenja. - Za isplaćene naknade preko neoporezivog iznosa, odnosno deo naknade koji prelazi iznos od 3.988 dinara, poslodavac/preduzetnik je dužan da obračuna i plati porez na zarade po stopi 10 odsto.

Pravo na prevoz i za pešake

Mišljenje potvrđuje da zaposleni ima pravo na naknadu za prevoz i na osnovu blagajničkog dnevnika koji je dokaz da je on primio novac, ili na osnovu uplate na tekući račun - kaže Snežana Mitrović. - Neoporeziva osnovica koja se usklađuje svake godine 1. februara, sada je 3.988 dinara. Svi zaposleni imaju pravo na tu naknadu, bez obzira na koji način dolaze na posao - da li autobusom, sopstvenim vozilom, sa komšijom ili peške.Napominje se da poslodavac, ipak, može da traži da se donesu računi, ili da javnom prevozniku uplati karte.

1 komentar

  1. User image
    SVETLANA 25.06.2020 10:36

    Poštovani,
    nakon date izjave gospođe Snežane Mitrović svi smo shvatili da od juna ove godine više nije potrebno da prikupljamo račune za prevoz od zaposlenih. Sada je ponovo pokrenuta priča na medijima da su računi ipak potrebni. Kome da verujemo, budući da je Mišljenje Ministarstva prilično šturo. Postoji li objašnjenje nekoga iz Ministarstva kojim bismo mogli rešiti ovaj problem jer mi računovođe ispadamo neuki i glupi (izvinite na izrazu) u očima zaposlenih.
    Vaše mišljenje izuzetno cenim te vas molim za odgovor.
    S poštovanjem!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
mesečna naknada za javni prevoz naknada za prevoz javni prevoz zaposleni ministarstvo finansija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana