Tekst objavljen: 27.08.2020 16:00        


Poslednji minimalac u iznosu od po 18.000 dinara biće isplaćen u utorak, 8. septembra, najavio je danas u izjavi za Tanjug ministar finansija Siniša Mali

Isplata poslednjeg dela minimalca 8. septembra

Ministar navodi da će po 18.000 dinara dobiti nešto više od milion radnika koji su zaposleni u 235.000 preduzeća koja koriste pomoć države za ublažavanje negativnih posledice krize izazvane virusom korona.

Reč je o drugoj isplati 60 odsto minimalne zarade, u okviru drugog paketa pomoći.

“To je (ukupna) peta minimalna zarada koju Vlada Srbije uplaćuje i koja je deo velikog paketa mera koji je vredan 5,8 milijardi evra. Ukupno smo za ovih pet minimalnih zarada iz budžeta izdvojili više od 130 milijardi dinara”, precizirao je Mali.

Ističe da je to veliki novac koji je država izdvojila za našu privredu i ocenio da su upravo te mere sprečile “najcrnje scenarije” – otpuštanja radnika i zatvaranja fabrika, koji se trenutno dešavaju u nekim od najrazvijenih zemalja.

“Nemate ni velika otpuštanja, ni zatvorene fabrike, imamo stabilan sistem, makroekonomsku ravnotežu, a sa druge strane očuvali smo skoro potpunu zaposlenost u našoj zemlji”, naglasio je Mali.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pomoć koju je država izdvojila za privredu iznosi oko 12,5 odsto BDP-a, navodi Mali u izjavi za Tanjug i dodaje da mali broj zemalja može da se pohvali tako velikim paketom pomoći, što je, podseća, rezultat teških reformi iz 2014. i 2015. godine.

Istakao je da je Srbija trenutnu krizu dočekala na pravi način, da je na tu krizu odgovorila pravim merama, a to pokazuje, navodi, reakcije privrednika i dobri rezultati u našoj ekonomiji.

“U prvih šest meseci imamo negativnu stopu rasta od samo 0,9 odsto, za razliku od velikog broja drugih zemalja koji su mnogo više pali nego naša ekonomija. Dobro se za sada držimo i to nam daje otpimizam da razmišljamo o tome do kraja godine budemo na nuli ili u blagom plusu”, zaključio je ministar.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državni minimalac 60% minimalca isplata minimalca septembar siniša mali

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana