Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 22.06.2018 11:55        


Ministri evrozone saglasili su se da za 10 godina produže ročnost za glavninu dužničkih obaveza Grčke, što se smatra istorijskim dogovorom.

Istorijski dogovor: Grčka dobila "poklon za izlazak"

Istovremeno, Grčka je obezbedila zajam od 15 milijardi evra (17,5 milijardi dolara) kako bi joj se olakšao izlazak iz programa pomoći u avgustu ove godine.

Ministri evrozone usaglasili su olakšanje duga i veliko isplatu gotovine za Grčku rano u petak, kao deo ugovora o velikom izlazu kojim će se zatvoriti ciklus od osam godina štednje i programa spasavanja za Atinu.

"Imamo dogovor o Grčkoj", rekao je evropski izvor koji su potvrdili drugi zvanični izvori, nakon što je više od šest sati razgovora dominirao otpor Nemačke koji je popustio u poslednjem trenutku.

Planirano je da Grčka napusti svoje finansijsko spašavanje 20. avgusta, a ministri finansija iz 19 zemalja koje koriste jedinstvenu valutu bili su pod pritiskom da ponude Atini oproštajni dogovor koji bi tu zemlju učinio jačom u očima finansijskih tržišta.

Sklanjajući pitanje dugova sa stola, ministri evrozone su se saglasili da produže ročnost na 10 godina za veći deo dužničkih obaveza Grčke, planine koja je dostigla 180 odsto BDP-a, skoro duplo više od svega što ta zemlja proizvede za godinu dana.

Izvori takođe navode da će poverioci platiti 15 milijardi evra (17,5 milijardi dolara) kako bi olakšali izlazak zemlje iz svog programa.

Sporazum je važna prekretnicu za evrozonu skoro deceniju nakon što je Grčka zapanjila svet potrošnjom bez ikakve kontrole i izazvala tri programa spasilačke pomoći i skoro kolaps jedinstvene valute, evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Grčka grčka kriza dogovor Grčke i MMF međunarodni paket pomoći

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana