Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 21.09.2020 9:00        


Ministarka za evropske integracije u Vladi Srbije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune Finansijskog sporazuma o budžetskoj pomoći Evropske unije za reformu javne uprave

Iz budžeta EU 18 miliona evra za posledice korone u Srbiji

Ovim izmenama biće omogućeno da se neutrošena sredstva u iznosu od 18 mil EUR opredele za prevazilaženje socio-ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom Kovid-19.

U svetlu izazova sa kojima se Srbija suočava usled pandemije, Joksimović je inicirala razgovore sa Delegacijom EU u Beogradu na temu korišćenja neutrošenih sredstava u sklopu sprovođenja Programa sektorske budžetske podrške u oblasti reforme javne uprave, sa predlogom koji bi omogućio da se deo ovih sredstava upotrebi kako bi se smanjile društveno-ekonomske posledice zdravstvene krize, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Ona je podsetila na to da je u martu uputila molbu komesaru Oliveru Varheiju da omogući preusmeravanje neutrošenih IPA sredstava za potrebe suočavanja sa zdravstvenom krizom i prevazilaženje negativnih društveno-ekonomskih posledica pandemije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Potpisivanjem ovog sporazuma obezbeđeno je 18 mil EUR direktne pomoći Evropske unije, navela je ona i dodala da je sektorska budžetska pomoć jedan od najpogodnijih modela sprovođenja podrške, imajući u vidu da njeno sprovođenje podrazumeva direktan transfer bespovratnih sredstava u budžet Srbije, kojima će Vlada upravljati shodno trenutnim potrebama i merama predviđenim za društveno ekonomski oporavak zemlje.

Joksimović je dodala da se isplata ovih sredstava očekuje 2021. godine, i podvukla da je ova podrška samo jedan deo pomoći koju je EU obezbedila Srbiji u suočavanju sa izazovima krize sa Kovidom 19.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomske posledice korone korona virus donacija evropska unija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana