Tekst objavljen: 17.05.2022 15:35        


Digitalni ulagači povukli su ušteđevinu iz „stablecoin“ tethera vrednu 7,6 milijardi dolara (6,2 milijarde funti) otkako je kriza kriptovaluta počela prošloe nedelje, što sugeriše da je firma isplatila gotovo dvostruko veći iznos od svoje ukupne količine čuvanog novca

Iz kriptovalute tether nestalo čak 7,6 milijardi dolara


Stablecoini bi trebalo da imaju fiksnu vrednost usklađenu s imovinom u stvarnom svetu, u većini slučajeva – dolar po tokenu. Međutim, vera u koncept poljuljana je prošlog utorka kada je još jedan veliki igrač, terra, prekinuo vezu s dolarom. To je podstaklo širu rasprodaju u kripto sektoru, koji se u velikom delu svog finansijskog inženjeringa oslanja na stabilne koine.

Tether, treća najveća kriptovaluta prema tržišnoj kapitalizaciji, doživela je kratkotrajnu krizu u četvrtak kada je njena vrednost pala s jednog dolara na 95 centi, jer su se štediše uplašile da će slediti svoju stabilnu valutu i propasti. Međutim, token, koji kontroliše privatna firma s bliskim vezama s kripto menjačnicom Bitfinex, od tada je uveliko povratio svoju vrednost poštujući obećanje da će štedišama omogućiti da uvek povuku jedan dolar za svaki privez koji vrate firmi.

Firma dopušta samo direktna povlačenja u iznosu od najmanje 100.000 dolara za svaki zahtev i naplaćuje naknadu od 0,1 odsto na otkupe. Svako ko ima manje veze od tog minimuma, može novac pretvoriti u dolare samo pronalaženjem nekoga ko će ga kupiti od njih – disbalans koji je izazvao privremeni kolaps vrednosti.

Uprkos poteškoćama, prema javnimblockchainpodacima, 7,6 milijardi dolaratetherapreraspodeljeno je na ovaj način od četvrtka. To je gotovo dvostruko više od gotovine koju jetetherimao u svojim rezervama krajem prošle godine, prema računima objavljenim na njegovoj web stranici.

Većina ostalih rezervi drži se u imovini poput gotovine, od kojih je većina 35 milijardi dolara američkog državnog duga i 25 milijardi dolara korporativnih obveznica. Međutim, firma je odbila da objavi bilo kakve dodatne detalje o ulaganjima, a njen glavni tehnološki direktor Paolo Ardoino rekao je za Financial Times: „Ne želimo da odamo svoju tajnu“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dugo se strahovalo oko sposobnostitetherada poštuje sva otkupljenja. Firma je jednom rekla da svoju valutu podržava „američkim dolarima“, a tvrdnja koju je njujorški državni tužilac rekao 2021. „bila je laž“. Sada jednostavno tvrdi da je njegova valuta „100 odsto podržana rezervama tethera“.

Tera izgubila Lunu

Nasuprot tome, tera je bila podržana složenim algoritmom koji je zahtevao da vrednost sestrinske kriptovalute, lune, neprestano raste kako bi se održala vezanost dolara. Kada je prošle nedelje došlo do kraha, sitsem je ušao u „spiralu smrti“, automatski ispisujući više luna, što je dodatno srušilo cenu, sve dok luna nije izgubila 99,9995 odsto svoje vrednosti u nekoliko dana, a tera je ostala da čami na 0,11 dolara.

Harizmatični osnivač projekta Terra, Do Kwon, rekao je da želi ponovno da pokrene valutu. U predlogu objavljenom na oglasnoj tabli projekta u petak, predložio je brisanje celokupnog vlasništva nad lunom i redistribuciju jedne milijarde novih tokena, a većina će otići onima koji drže stablecoin ili koji su držali lunu pre pada prošle sedmice.

„Teška je ravnoteža – i nema lakih odgovora u preraspodeli vrednosti unutar mreže. Ali vrednost se mora distribuirati kako bi se omogućilo ekosistemu da preživi, a u svom trenutnom stanju neće“, napisao je Kwon.

Kwon se takođe suočava s pitanjima kako su potrošene velike svote bitkoinakoje je njegov projekt prikupio za podršku tera. Prema analizi koju je podelila organizacija, prodala je više od 80.000 bitkoina, vrednih više od 2,4 milijarde dolara, neimenovanim stranama u zamenu za tera u vrednosti od jednog dolara – u vreme kada je javna cena valute bila ispod 75 centi.

Nestabilne manje valute

Trema oko stabilnih kovanica u kombinaciji s opštim padom tehnoloških dionica i širim padom u SAD-u pokrenula je širu krizu povjerenja u kripto sektoru. Bitkoin i eterijum dve najveće kriptovalute, pali su za više od 10 odsto tokom poslednjih sedam dana, a eterium je pao za 17 odsto – na manje od 2.000 dolara. Manje valute su, kao i uvek, bile nestabilnije, a dogekoin je pao za 26 odsto tokom nedelje.

Čak i neki od najglasnijih pobornika digitalnih valuta sada preispituju obećanja sektora. Osnivač kripto berze FTX, Sam Bankman-Fried, rekao je u intervjuu za Financial Times da bitkoin nema budućnost kao platna mreža, zbog inherentne neučinkovitosti njegovog blokčeina, javnog digitalnog registra koji beleži njegove transakcije. Umesto toga, tvrdio je, mogao bi da funkcioniše samo kao skladište dugoročne vrednosti, poput zlata.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
odliv investicija trgovina kriptovalutama kriptovalute tether

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana