Zvanični kurs Evra za dan 17.06.21. :: 117.5675 rsd
Tekst objavljen: 15.05.2019 16:18        


Iako je prilikom sporazumnog raskida ugovora sa PKB radnicima u pisanoj formi garantovano da će nastaviti sa radom posle privatizacije kod novog poslodavca, Al Dahre iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ugovor o radu nije obnovljen za njih 300, a postoji mogućnost da ista sudbinu zadesi još toliko zaposlenih.

Iz PKB otišlo 300 radnika koji tvrde: "Jedno obećano, drugo se radi"

Redakciji lista "Danas" naime, javilo se nekoliko radnika PKB koji tvrde da su ostali bez posla i da ih je država kao bivši poslodavac dovela u zabunu.

"Kada je već bilo poznato da je imovina PKB prodata Al Dahri, sa svim zaposlenima su raskinuti ugovori o radu na neodređeno vreme i isplaćene otpremnine kako je zakonski regulisano. Međutim, u sporazumnom raskidu ugovora je navedeno da će svi nastaviti rad nakon privatizacije kod novog kupca. Tako je svih 1.700 zaposlenih potpisalo ugovore na određeno vreme. Za stalno je primljeno svega nekoliko direktora. Deo nas je potpisao ugovore na pet meseci. Oni su nedavno istekli a novi nam nisu ponuđeni, tako da smo ostali bez posla", kažu radnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Oni tvrde da ih je država dovela u zabunu jer im je obećala da će zadržati radna mesta, ali da do toga nije došlo.

"Reč je o klasičnoj obmani. Država kao poslodavac nije bila iskrena sa nama. Da nam je rečeno da Vlada Srbije ne može garantovati da ćemo biti zaposleni na duže staze kod novog vlasnika, većina nas bi samo uzela otpremnine, tražila novi posao a ne umesto toga potpisala ugovor na svega pet meseci. Svesno smo prevareni, iskorišćeni da za novog poslodavca obavimo tekuće neophodne poslove na dobrima PKB a čim smo sa tim završili, postali smo prekobrojni. Ista sudbina sada čeka još oko 300 radnika kojima ističu tromesečni ugovori. Dodatni problem je da zbog načina na koji smo obmanuti nemamo pravo ni na naknade u Republičkom zavodu za zapošljavanje", navode bivši radnici PKB.

Ističu da je za manje od šest meseci koliko upravlja preduzećem, novi poslodavac ugasio proizvodnju voća i povrća, fabriku stočne hrane i farmu koka nosilja, što je, kako smatraju, pouzdan znak da nakon isteka od tri godine, koliko iznosi zakonski rok da se Al Dahra bavi osnovnom delatnošću, poljoprivredne proizvodnje više neće biti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Sumnjaju da će na prostoru koje danas zauzima PKB biti izgrađen šoping-mol ili poslovno-stambeni kompleks. Radnici najavljuju da razmišljaju i o tužbama pred nadležnim sudovima jer smatraju da ih je država namerno obmanula i oštetila.

"Očajni smo jer među nama ima dosta samohranih roditelja i spremni smo vodimo borbu za naša radna mesta", navode radnici kojima nisu produženi ugovori.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da je privatizacija PKB izvedena na veoma nespretan način, što je izazvalo probleme sa kojima se sada suočavaju zaposleni.

"Država je napravila više grešaka u koracima prilikom tog procesa. Između ostalog, PKB-u je vraćen u status društvenog preduzeća kako bi zakonski mogla da se izvede prodaja njegove imovine Al Dahri. U tom slučaju radnici imaju pravo na deo imovine preduzeća to jest akcije, što nije sprovedeno. Onda je došlo do nelogične situacije da se istovremeno ljudi otpuštaju iz preduzeća ali i da potpisuju nove ugovore o radu. Neki od tih ugovora nisu produženi a ti radnici sada nemaju pravo na naknade Republičkog zavoda za zapošljavanje, jer su već dobili otpremnine. Dakle, postoji niz nelogičnosti i dilema da li su se radnje preduzete u privatizaciji odvijale na ispravan način, što će dati priliku radnicima da ulože tužbe i pred sudom dokažu da su oštećeni. Svakako je privatizaciju trebalo izvesti tako da se sadašnji problemi izbegnu – navodi naš sagovornik.

Podatak da Al Dahra gasi određene proizvodne sektore u preduzeću Savić vidi kao želju kompanije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da se u budućnosti bavi samo zemljoradnjom dok će ostale delatnosti PKB zanemariti.

Podsećanja radi, u septembru prošle godine kompanija Al Dahra sa sedištem u Irigu (ćerka firma Al Dahre iz Emirata) kupila je najveći deo imovine PKB, uključujući i 17.000 hektara oranica, za nešto više od 105 miliona evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
300 radnika PKB otkazi ljubodrag savić al dahra privatizacija Vlada Srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana