Tekst objavljen: 26.09.2015 10:06        


Apple će izbaciti iz svoje prodavnice "app store" određeni broj programa koji su dovedeni u pitanje posle prvog većeg hakerskog napada na njegov operativni sistem "iOS" pod kojim funkcionišu pametan telefon "iPhone" i tablet "iPad", prenosi Rojters. 

Izbacuju se neke aplikacije iz "app store" zbog malvera

Američka kompanija je tu odluku donela reagujući na saopštenja više firmi specijalizovanih za informatičku bezbednost, prema kojima je jedan "zlonameran" (štetan) softver pod nazivom XG (XcodeGhost) bio sakriven u više stotina aplikacija koje je odobrio "app store".

Hakeri su uspeli da ubede programere bezopasnih aplikacija da koriste falsifikovanu verziju softvera Xcode koji se upotrebljava za razvoj aplikacija za Apple-ove operativne sisteme "iOS" i "OS X", objasnila je specijalizovana firma Palo Alto Networks.

"Uklonili smo iz ''app store-a'' aplikacije za koje znamo da su napravljene uz pomoć tog falsifikovanog softvera", navela je Apple-ova portparolka, Kristin Monagan, u obraćanju putem preko mejla.

"Radimo sa programerima da bi oni bili sigurni da koriste dobru verziju softvera Xcode u ponovnoj izradi svojih aplikacija", dodala je Monagan.

Ona, međutim, nije precizirala koje bi mere korisnici "iPhone" i "iPad-a" mogli da preduzmu da bi utvrdili da li je njihov uređaj zaražen.

Kineska firma za informatičku bezbedbist Q360 Tehnology precizirala je na svom web sajtu da je registrovala 344 aplikacija zaraženih "zlonamernim" softverom XG.

Apple nije precizirao broj zahvaćenih aplikacija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
apple operativni sistem programeri iphone iPad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana