Indikativni kurs Evra na dan 12.04.21. :: 117.5700 rsd
Tekst objavljen: 09.11.2020 12:15        


Elektroinženjer iz Prijepolja Emir Hašimbegović je na jedinstven način spojio svoje dve velike ljubavi - elektroniku i pčelarstvo

Izum iz Prijepolja - uređaj koji pčelarima šalje dnevne izveštaje o učinku njihovih pčela

Iako na prvi pogled zvuči nemoguće, pronašao je vezu između ovih krajnosti i, po uzoru na patente sa Zapada, konstruisao GSM-SMS vagu za merenje prinosa meda koji pčela unosi u košnicu.

Tako su, zahvaljujući porukama sa mobilnih telefona, prijepoljske pčele u stalnom kontaktu sa pčelarima i podnose "dnevne izveštaje" o učinku tokom dana.

- To je digitalni uređaj koji prati prinose i gubitke meda, pa vlasniku košnice automatski šalje SMS poruku. Ja se pčelarstvom bavim odnedavno, ali već znam da je to iskusnijim kolegama posebno bilo korisno tokom nedavnog vanrednog stanja, kada mnogi nisu bili u prilici da redovno posećuju pčelinjake - objašnjava Emir.

Kaže i to da je znao za postojanje sličnih uređaja, ali je odlučio da konstruiše nešto baš po svojoj meri, pa njegova GSM-SMS vaga prati kompletno stanje u pčelinjaku: okolnu temperaturu, vlažnost, ukupnu težinu košnice i dnevni unos meda.

- Modul za slanje SMS poruke prati stanje meda u košnici i potom, u zadatom vremenskom intervalu, obaveštava vlasnika košnice. S obzirom na to da mnogi svoje pčele drže u udaljenim mestima i često im predstavlja dodatni napor da ih neposredno nadziru, moj pronalazak im omogućava da budu daleko i po nekoliko stotina kilometara, a da, opet, u svakom trenutku znaju šta se na terenu dešava - ponosan je Hašimebegović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pčelar Mirsad Hodžić kaže da mu Emirov izum štedi vreme, a istovremeno omogućava i to da u realnom vremenu prati zdravlje pčelinjeg društva i blagovremeno reaguje ako se pokaže da nešto nedostaje.

Zanimljivo je i to da je Emir Hašimbegović svojevremeno četiri godine bio predsednik Opštine u Prijepolju, a po prestanku funkcije se posvetio radu u struci i sada je zaposlen u Telekomu, na poslovima digitalizacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
izumi pčelarstvo u srbiji pčelarstvo emir hašimbegović prijepolje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana