Tekst objavljen: 06.04.2015 14:28        


Bankari će ostati bez "zelenog svetla" Narodne banke Srbije da prodaju zajmove građana. Po zakonu, potraživanja mogu da ustupaju samo drugim bankama.

Izvršitelji neće uterivati kredite

Narodna Banka Srbije neće dozvoliti bankama da prodaju kredite koje ne mogu da naplate od građana. Poučeni iskustvom, kako navode u centralnoj banci, iz perioda kada su banke to moglo da čine, bilo je zloupotreba i lošeg ponašanja prema dužnicima. Postojeći Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, otklonio je sve negativne posledice postupanja drugih preduzeća kojima su ranije bila ustupana potraživanja.

Naime, kako ističu u NBS, u periodu u kome je bankama bilo omogućeno da prodaju potraživanja od građana drugim preduzećima, pre 2011. godine, banke nisu pre toga obaveštavale korisnike o visini duga, niti o samoj prodaji, niti bi pre ustupanja iskoristile sva raspoloživa sredstva za naplatu potraživanja.

- Takođe, banke su prilikom prodaje dugova stanovništva tim firmama davale kompletne kreditne dosijee korisnika. Na taj način ta preduzeća dolazila su u posed podataka o ličnosti korisnika protivno Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti. S druge strane, građani nisu imali mogućnosti da od firmi kojima je ustupljeno potraživanje dobiju podatke o pravnom osnovu dugovanja, visini duga, njegovoj strukturi i periodu na koji se isti odnosi - navode u NBS.

Zakonom o zaštiti korisnika finansijskih usluga propisano je da banka potraživanja od korisnika - građana može ustupiti samo drugoj banci.

- Imajući u vidu da je donošenje Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga imalo za cilj uređivanje zaštite korisnika finansijskih usluga - stanovništva, uključujući i zaštitu u slučaju ustupanja potraživanja, smatramo da ograničenje u vezi sa ustupanjem potraživanja banaka od građana treba zadržati. 

DUGOVI

PROBLEMATIČNI krediti poslednjih godina u Srbiji su u porastu. Njihov iznos prema gruboj proceni je oko tri milijarde evra, a od toga građani ne mogu da vrate nešto ispod 400 miliona evra.

Većina bankara nije za prodaju loših kredita građana.

- Za nas prodaja nenaplativih kredita stanovništva nije od velike koristi jer mi takva potraživanja dajemo u bescenje - kaže jedan strani bankar. Prodaja loših zajmova specijalizovanim firmama nama donosi samo od 10 do 30 odsto novca od onoga što smo plasirali.

Ali, iznošenjem loših zajmova iz banke, odnosno čišćenjem bilansa oslobađamo novac koji moramo da izdvajamo za to.U Srbiji je velika nenaplativost odobrenih pozajmica. Pre svega kod privrede gde je zvanično oko 23 odsto. Po tome smo drugi u Evropi posle Rumuna. Bankari kažu da svaki treći kredit dat firmama ne mogu da naplate, dok su građani mnogo bolje platiše i njihovo kašnjenje je oko 10 odsto.

- Može se očekivati da će monetarne vlasti lakše prihvatiti predložene modele ustupanja loših kredita koji se odnose samo na firme - kaže Branko Živanović, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji.

- Siguran sam da će država i centralna banka ostati na principu da nenaplative kredite građana ne bi trebalo na ovaj način ustupati, kako ne bi došlo do neprimerenog udara i neprijatnosti za zadužene. Zajmove koji građani ne mogu da se vrate ima znatno manje oko devet odsto u odnosu na privredu, manji je rizik i oni se kako tako naplaćuju.



HTELI BI DA POSREDUJU

Firme koje se bave otkupom loših kredita smatraju da i Srbija treba da krene sa ustupanjem dugova građana.- Ako analiziramo potraživanja preduzeća od banaka od 2008. godine do danas, otkupili smo 37.000 slučajeva sa dugom od 56 miliona evra, od čega se 37 miliona evra odnosi na dugove građana - kaže Jelena Jović, operativni direktor u "Eos Matriksu", firmi koja se bavi otkupom loših kredita.

- Sve zemlje u regionu sarađuju sa nama i imamo pozitivna iskustva.

 

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zakon o zaštiti korisnika finansijs nbs krediti sudski izvršitelji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana