Tekst objavljen: 03.03.2014 11:30        


Oni koji žele da iznajme sef u nekoj od banaka u centru Beogradu, ali i u pojedinim gradovima Srbije, moraju da računaju s tim da do slobodne „fioke privatnosti” verovatno neće doći iz prvog pokušaja.

Jagma za sefovima: Ko želi sef mora na listu čekanja

Kako piše Politika, moraju da se pripreme za višemesečno čekanje na red ili na odlazak u pojedine banke u drugim delovima prestonice, jer u Beogradu vlada prava jagma za bankarskim sefovima.

– Korisnik sefa sa bankom zaključuje poseban ugovor, sa detaljnim uslovima korišćenja sefa. Ugovor se zaključuje na određeni rok, koji ne može da bude kraći od mesec dana. Sefom može da se raspolaže lično, preko jednog ili više ovlašćenih lica. U njemu mogu da se čuvaju dragocenosti, vrednosni papiri, dokumenta, umetničke slike, nakit, a ne smeju da se drže zapaljivi i eksplozivni predmeti i stvari, bilo šta što može da ugrozi sigurnost drugih klijenata, zaposlenih i prostorija banke ili ošteti sefove i njihov sadržaj – navode u Komercijalnoj banci.
Tako u Komercijalnoj banci kažu da su im svi prestonički sefovi zauzeti, a da u unutrašnjosti imaju tek poneki slobodan. Mesečne cene zakupa sefova su, u zavisnosti od veličine i lokacije, od 200 do 815 dinara za fizička lica, odnosno od 250 do 995 za pravna lica.

Politika je pitala da li je ovolika tražnja za sefovima izazvana, možda, slomom četiri domaće banke, ali i osećanjem nesigurnosti građana da svoje dragocenosti i vredne papire drže u kući.

U bankama kažu da su sefovi oduvek „popularni”. Reč je, jednostavno, o subjektivnoj proceni svakog od klijenata gde će i kod koda da skloni svoje vredne, a možda i drage predmete.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ne pružaju sve banke ovu uslugu, pa tako sefove za iznajmljivanje ne nude Sosijete ženeral banka i Eurobanka.

Sefovi su kod nas, piše Politika, baš kao i svuda u svetu, uobičajena bankarska usluga i to što ih trenutno nema dovoljno u centru Beograda posledica je činjenice da je ponuda manja od tražnje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
klijenti banke klijent banke sef bankarske usluge banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana