Tekst objavljen: 09.11.2015 8:45        


Cene nafte su se tokom današnjeg trgovanja u Aziji oporavile, ali su ostale ispod 45 dolara za barel, pošto su snažan dolar i pad kineskog uvoza nafte ograničili dalji rast cena. 

Jak dolar diriguje cenama na tržištu nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u decembru trgovana je za 45 centi više, po ceni od 44,74 dolara za barel, a za 52 centa je poskupela i sirova nafta tipa "brent", na 47,94 dolara, takođe za decembarske isporuke, prenosi agencija AFP.

Prošlonedeljni izveštaj o snažnom tempu zapošljavanja u SAD ojačao je dolar, što je uticalo da cena nafte izražena u američkoj valuti postane skuplja za zemlje sa slabijim valutama, a posledica toga je slabljenje tražnje i cena "crnog zlata".

Prema podacima američke vlade, u SAD je u oktobru otvoreno 271.000 novih radnih mesta, što je gotovo duplo više nego u septembru i znatno bolje od očekivanog. Takvi podaci su takođe doprineli obaranju stope nezaposlenosti na sedmoipogodišnji minimum od 5,0 odsto.

"Očekivanja da će američka Uprava federalnih rezervi (Fed) na decembarskom zasedanju povećati kamatne stope takođe su doprinela snažnom jačanju dolara", izjavio je analitičar kompanije EY, Sandžev Gupta.

Najnoviji podaci su, takođe, pokazali da je uvoz sirove nafte u Kinu u oktobru smanjen na 6,23 miliona barela dnevno, što je najniži nivo za poslednjih pet meseci, koji, kako navodi Frans pres, vrši veliki pritisak na cene nafte u svetlu obimnih globalnih zaliha.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena nafte cena nafte na berzi zalihe nafte svetske zalihe nafte oporavak cene nafte američki dolar

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana