Tekst objavljen: 06.11.2015 11:45        


Cene nafte su danas porasle u trgovanju u Aziji, ali su prezasićenost ponude i jasnije naznake o tome da bi američka Uprava federalnih rezervi (Fed) mogla podići kamatne stope idućeg meseca, ograničili dobitke trgovaca. 

Jak dolar sputava veći rast cena nafte

Američka "laka" nafta (WTI) za isporuku u decembru trgovana je za 21 cent više, po ceni od 45,41 dolara za barel, a za 21 cent je poskupela i sirova nafta tipa "brent", na 48,19 dolara, takodje za decembarske isporuke, prenosi agencija AFP.

Cene su ipak niže u odnosu na prethodnu sedmicu, budući da se tržište "bori" sa preobilnom ponudom i slabom tražnjom zbog usporavanja globalnog rasta, kojem je doprineo jedan od vodećih potrošača energije - Kina.

Sve glasnije priče o Fedovom podizanju kamatnih stopa takođe su ojačale dolar, što je uticalo da cena nafte izražena u američkoj valuti postane skuplja za zemlje sa slabijim valutama, a posledica toga je slabljenje tražnje i cena "crnog zlata".

Na prošlomesečnom zasedanju Fedovog Federalnog komiteta za operacije na otvorenom tržištu (FOMC) nagovešteno je da bi odluka o prvom podizanju REPO stope od 2006. godine, mogla biti doneta na decembarskom sastanku Feda.

Tržišta očekuju današnje objavljivanje podataka o broju podnetih zahteva nezaposlenih u SAD za dobijanje socijalne pomoći, koji bi trebalo da pruže uvid u aktuelno stanje američke privrede, od čega će, kako ocenjuje Frans pres, zavisiti i odluka o podizanju kamatnih stopa.

Cene nafte su i više nego prepolovljene od juna prošle godine kada su dostigle vrhunac od preko 100 dolara za barel.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad cene nafte američki dolar zalihe nafte cena nafte

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana