Tekst objavljen: 18.05.2016 10:53        


Japan je izbegao recesiju uz skroman rastom privrede u prvom kvartalu, pokazali su danas objavljeni preliminarni podaci, ali, kako ocenjuje agencija Frans pres, pokazatelji upućuju na zaključak da snažniji oporavak treće najjače svetske ekonomije ne dobija na snazi. 

Japan izbegao recesiju, BDP porastao 0,4 odsto

Bruto domaći proizvod (BDP) Japana porastao je za 0,4 odsto u periodu od januara do kraja marta ove godine u odnosu na prethodni kvartal, ili 1,7 procenata na godišnjem nivou, posle pada u poslednjem tromesečju 2015.

Oporavak potrošnje stanovništva pomogao je u postizanju boljih rezultata od očekivanih, ali je tome doprinela i prestupna godina dodavši još jedan dan kako za proizvodnju, tako i za potrošnju.

Najnoviji podaci o BDP-u će, navodi Frans pres, ponovo staviti u fokus planove japanskog premijera Šinza Abea za novo povećanje poreza na promet.

Lokalni mediji sugerišu da će Abe odgoditi podizanje ovog poreza zbog zabrinutosti da bi to moglo da naškodi ionako krhkoj ekonomiji, i navode kao argument to da je prethodno povećanje PDV-a 2014. godine - koje je trebalo da olakša otplatu i smanjenje ogromnog nacionalnog duga zemlje - bilo krivac za ulazak u kratku recesiju.

Međunarodni monetarni fond je prošlog meseca snizio prognozu rasta Japana sa prethodnih 1,0 odsto na 0,5 procenata, upozorivši da bi inflacija mogla da sklizne u minus ove godine, podseća francuska agencija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
MMF BDP Srbija japan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana