Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 13.08.2020 14:55        


Javne prodaje imovine u izvršnom postupku od sutra će se odvijati i elektronski preko platforme eAukcija, rečeno je Tanjugu danas u Ministarstvu pravde

Javne aukcije su od sutra online

"Sve nepokretnosti i pokretne stvari koje se prodaju u izvršnom postupku biće dostupne na jednom mestu, posebnom sajtu, potpuno pregledno. Do 1. septembra eAukcija će se odvijati paralelno sa dosadašnjim načinom javne prodaje u izvršnom postupku, a nakon toga će to biti jedini način za sprovođenje javne prodaje", navodi ministarstvo.

E-Aukcija - elektronsko javno nadmetanje predviđeno je poslednjim izmenama i dopunama Zakona o izvršenju i obezbeđenju, ali i Pravilnikom o postupku i realizaciji elektronskog javnog nadmetanja.

Doprinos izradi pravnog okvira i automatizaciji postupka dali su USAID projekat Vladavina prava i EU projekat „EU uz pravdu - Podrška za Poglavlje 23“.

Do uvođenja eAukcije dolazi posle konstatovanja da je dosadašnji format prodaje osnovna prepreka efikasnosti izvršnog postupka i njegovo najslabije mesto.Ministarstvo navodi da je dosadašnji način prodaje onemogućao ravnopravno učestvovanje, slobodnu i otvorenu konkurenciju svih zainteresovanih strana.

"Nije postojao, a ni danas ne postoji transparentan i pošten postupak javnog nadmetanja, interesenti su neadekvatno informisani o svim relevatnim informacijama, koje se odnose na postupak javnog nadmetanja. Sve ovo onemogućava postizanje najpovoljnije cene, a opšta posledica je jako nizak stepen poverenja u javne izvršitelje, kao nosioce javnih ovlašćenja", konstatuje se.

Platforma eAukcija doprineće zakonitosti, transparentnosti, pouzdanosti, objektivnosti kao i jednostavnosti upotrebe.

"Izrađeno je aplikativno rešenje, koje je jedina adrese za javno nadmetanje svih potencijalnih interesenata sa primenjivim zaštitinim merama koje sprečavaju zloupotrebe", navodi Ministarstvo.

Ovakav sistem se godinama koristi u Estonija, Nemačka, Austrija, Italija, Španija, Holandija, Portugal, Mađarskoj a njihova iskustva su pokazala su da ovaj način nadmetanja dovodi do pravičnijeg izvršenja.

"Postiže se veća cena predmeta prodaje, čime se ostvaruju najpovoljniji efekti i za izvršnog poverioca i za izvršnog dužnika, s obzirom da je postupak dostupniji većem broju zainteresovanih lica, a istovremeno se smanjuje mogućnost zloupotrebe", navodi Ministarstvo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Aplikacijom administrira Ministarstvo pravde a jedna od njenih glavnih karakteristika je da javni izvršitelj ne zna ko ponudilac i ko se krije iza svake konkretne ponude.

"Ovo je aposolutno nužno bilo postaviti iz razloga poljuljanog poverenja opšte javnosti u nosioce ove pravosudne profesije", navodi Ministarstvo. Pored Ministarstva pravde korisnici aplikacije su javni izvršitelji i eksterni korisnici koji mogu biti registrovani i neregistrovani."

Uloga administratora Ministarstva pravde je takva da ono deluje kao korektiv u situacijama u kojima može doćii do iznenađujućih, neočekivanih procesnih okolnosti za čije prevazilaženje je potrebno intervenisati, te biti spona između korisnika, javnog izvršitelja i samog portala", navodi Ministarstvo.

Aplikativno rešenje je maksimalno softverski pokriveno kako bi se onemogućio ljudski faktor.

"To su rešenja koja se pre svega u vezi sa uplatom jemstva. Zahvaljujući kooperatovnom odnosu Uprave za trezor razvijeno je automatsko čitanje uplaćenih jemstava na poseban račun Ministarstva pravde", navodi se i dodaje da će aplikacija sama ponudiocima koji uplate jemstvo u propisanoj visini i u propisanom roku odobravati učešće u nadmetanju.

Prilikom prijavljivanja za učešće potencijalni kupac dobijaće automatski generisanu uplatnicu za uplatu jemstva.

Kod eAukcije javni izvršitelj je organ postupka koji objavljuje nadmetanje na portalu, a pored zaključka o prodaji, on unosi niz važnih podataka koji se čuvaju u bazi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
javne aukcije eAukcija online aukcije ministarstvo pravde usaid

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana