Tekst objavljen: 19.08.2021 12:25        


Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da je do danas 11 opština i gradova raspisalo javne pozive za subvencionisanje zamene stolarije, a da će do kraja meseca to učiniti i preostalih 56 lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu povećanja energetske efikasnosti

Javne pozive za zamenu stolarije raspisalo 11 opština


„Očekujemo još osam opština i gradova koji će sutra raspisati poziv ka građanima. Najvažnije je da neće biti povlašćenih, jer su svi kriterijumi jasno definisani pravilnicima koje su usvojile sve lokalne samouprave“, kazala je Mihajlović za RTS, a saopštilo je ministarstvo.

Ona je objasnila da je osnovni kriterijum energent koji se koristi za grejanje i da će u prednosti biti svi koji koriste lož-ulje, mazut, ugalj, električnu energiju, a kada je reč o izolaciji, uslov je da li postoji termo izolacija ili ne.

Dodala je da će građani koji nisu zadovoljni po završetku svih konkursa moći da se žale opštinskim komisijama, ali će i ministarstvo ispitati pojedine slučajeve, kako bi se videlo da li procedure za naredne javne pozive mogu da se dodatno pojednostave.

Mihajlović je ponovila da će krajem novembra ili početkom decembra ministarstvo raspisati još jedan javni poziv za zamenu stolarije i da očekuje da bar milion domaćinstava učestvuje u narednim godinama u ovom projektu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Rekla je da očekuje da 3. septembra bude raspisan javni poziv za subvencije za ugradnju solarnih panela. Država će obezbediti 50 odsto sredstava, a drugu polovinu plaćaju građani“, rekla je Mihajlović.

Navela je da je do sada bilo potrebno šest meseci za dobijanje svih dozvola, ali da je administrativna procedura pojednostavljena i da se do solarnih panela „dolazi jednim korakom“.

„Građani se obrate snabdevaču, u najvećem procentu je to EPS Snabdevanje, potpišu ugovor sa njima o proizvodnji električne energije i nakon pet dana budu povezani na mrežu“, pojasnila je Mihajlović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
konkurs za zamenu stolarije zamena stolarije državna pomoć zamena stolarije Zorana Mihajlović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana